Čokoláda a ořechy! To je skvělá a neodolatelná kombinace. A co když vám doma přebývají navíc také vejce a zralé banány? Pak můžete vykouzlit jedinečný a chutný banánový chlebíček. Uvidíte, že si ho zamilujete!
Historie banánového chlebíčku
Historie banánového chlebíčku se začala psát ve 30. letech 20. století v USA. Oblíbený je však téměř po celém světě. Své příznivce tato pochoutka našla samozřejmě v České republice, Itálii, Austrálii, ve Francii, Velké Británii, na Novém Zélandu i v Karibiku. Naopak ve skandinávských zemích se tento dezert příliš nepeče.
V Austrálii a na Novém Zélandu si hospodyňky údajně banánové pyré dopředu mrazí, aby mohly banánový chlebíček rychle připravit i pro nečekané hosty. Ve Spojených státech amerických je jeho obliba tak velká, že má chlebíček dokonce svůj vlastní svátek! Národní den banánového chlebíčku.
Národní den banánového chlebíčku
Není přesně známo, jak tento den vznikl. Oslavují se však americké hospodyňky, které v době Velké ekonomické krize ve 30. letech 20. století vymyslely, jak zpracovat přezrálé banány. Neváhaly je kupovat za nižší cenu a upekly z nich vynikající dezert. Národní den banánového chlebíčku připadá na 23. února. Slaví se tak, že si v tento den chlebíček koupíte nebo ho upečete pro svou rodinu a přátele.
Proč je vlastně tak oblíbený?
Má velmi aromatickou chuť, které vévodí přezrálé banány. Čím jsou banány zralejší, tím je chuť chlebíčku výraznější a lepší. Jeho struktura může být navíc tak vláčná, že se chlebíček až rozpadá. Tento dezert je také velmi přizpůsobivý a jednoduchý. Při jeho přípravě můžete použít různé druhy ořechů a ovoce. Navíc je možné ho upéct téměř v jakékoliv formě od hranaté až po kulatou. Pojďte tento vynikající recept vyzkoušet!
Co budeme na banánový chlebíček potřebovat?
- 100 g změklého másla
- 2 vejce
- 75 g mléčné čokolády
- 250 g polohrubé nebo špaldové celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 60 g vlašských ořechů, lískových ořechů nebo třeba mandlí
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 100 g cukru
- 2 banány
- pomerančová nebo citrónová kůra
Jak na přípravu?
- Nejprve si utřeme máslo s cukrem a za stálého míchání přidáme vejce. Následně si vidličkou rozmačkáme banán a společně s pomerančovou kůrou a šťávou přidáme ke vzniklé vaječné směsi.
- Čokoládu si nastrouháme nahrubo a ořechy nasekáme. Promícháme s moukou a práškem do pečiva a přidáme k vaječné směsi.
- Formu si vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme jí těstem a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C přibližně 1 hodinu. Po upečení můžeme vychladlý chlebíček polít čokoládovou polevou.
TIP - Vejce
Co když vám při pečení zbyde žloutek nebo bílek? Žloutky můžete dát do skleničky, zalít olejem, zavíčkovat a zamrazit. Po vytažení je můžete použít běžným způsobem. Pokud vám zůstanou nenašlehané bílky, můžete je uchovat v uzavřené nádobě v lednici. Zavařit je pak můžete třeba do polévky, zapéct do nákypu nebo použít na jiné moučníky.
Dobrou chuť!