Bloody Mary popcorn

Popcorn? Má vůbec smysl psát recept na něco tak obyčejného, jako je popcorn? Vždyť ho stačí dát do mikrovlnky a po 2 minutách zase vyndat!

No, a to je právě ten rozdíl mezi popcornem, který si koupíte v pytlíku do mikrovlnky, a mezi pravým domácím, od základu vyrobeným popcornem, jaký si uděláme dnes. Slibujeme, že to bude něco, co jste ještě neochutnali.

bloody-03


Co budeme potřebovat:


- 100 g zralé, suché kukuřice na pukance
- 1 polévková lžíce olivového oleje, ale stačí i slunečnicový či řepkový
- 1 lžíce másla, nebo lépe ghi
- 2 polévkové lžíce rajčatového prášku
- 2 čajové lžičky sušeného kopru
- 1 čajová lžička sušeného celeru
- 1 čajová lžička sušeného křenu
- půl čajové lžičky cukru


Postup:

  • Vyrobte kořenící směs – v misce smíchejte rajčatový prášek, kopr, celer, křen a cukr.
  • Připravte si hlubokou pánev a rozehřejte olivový olej spolu s máslem. Nemusíte na moc vysokou teplotu.
  • Jakmile se máslo rozteče, vsypte popcornovou kukuřici. Nemělo by jí být více než tolik, aby se zakrylo dno pánve. Pokud chcete popcornu více, musíte pak postup opakovat pro každou várku zvlášť.
  • Jakmile se kukuřice dostatečně zahřeje, začne pukat a bude mít snahu vyskakovat z pánve ven, při tom také vyhazuje další zrnka kukuřice, jako kukaččí mládě své sourozence z hnízda. Proto je dobré přikrýt pánev poklicí. Nejlépe skleněnou, ať je vidět, co se v pánvi děje.
  • Jedna z nejdůležitějších věcí na přípravě popkornu je zabránit připálení, a přitom nechat vypukat co nejvíce zrnek. Toho nejlépe docílíte tak, že provádíte tzv. prohazování. Znáte to z různých pořadů o vaření – pánví se cukne tak, že pokrm v ní se přehodí z přední strany dozadu a v letu se ještě otočí hlavou dolů. Tento dynamický pohyb pomůže kukuřici puknout dříve, než se spálí. S tou poklicí to chce souhru obou rukou a trochu cviku, ale to zvládnete.
  • Po chvíli se bouřlivé pukání začne pomalu uklidňovat a budou se ozývat už jen ojedinělá puknutí. Pokud se už pukání neozývá nějakých 5 sekund ani při prohazování v pánvi, je čas pánev odstavit. Myslete ale na to, že pánev je stále horká, takže popcorn se dále zahřívá. Několikrát tedy ještě v pánvi popcorn prohoďte pod poklicí.
  • Sejměte poklici, nechte odejít páru, a popcorn přesypte do skleněné mísy.
  • V míse jej promíchejte s připravenou kořenící směsí a ještě teplý podávejte.


A proč se dnešní recept jmenuje Bloody Marry popcorn? Je to právě kvůli rajčatům a celeru, což jsou právě ingredience na tento oblíbený koktejl.


TIP:

  • koření klidně obměňte a popkorn přejmenujte. Přidejte třeba nastrouhaný parmezán, sušený česnek se solí, zvolte jiné bylinky, atd.
  • věděli jste, že první, kdo vyráběl a jedl popcorn, byli pravděpodobně američtí indiáni?