Brambory se staly základem pro mnoho českých polévek. Vařené a pečené brambory totiž téměř neobsahují tuk. Zato jsou plné sacharidů v podobě škrobu, který je skvělým zdrojem energie. Brambory obsahují také vlákninu, jenž nám dodává pocit plnosti a sytosti. Dále v sobě mají také vitamín C, B a jsou zdrojem draslíku.
Bramborová polévka byla velmi oblíbená už v minulosti. Obsahuje totiž suroviny, které byly snadno dostupné, a navíc je velmi vydatná. Příprava bramboračky není složitá ani časově náročná. Polévka často sloužila jako hlavní jídlo pro pracovníky na poli. Postupem času se z venkovských kuchyní rozšířila i do těch městských.
Základ bramboračky
Základem jsou, již podle názvu, brambory. V bramboračce nesmí chybět pořádná porce zeleniny jako mrkev, petržel a celer. Správnou chuť polévce dodá ještě koření (majoránka, pepř, sůl) a česnek. A na co byste neměli zapomenout? Přece na houby. Ty jsou plné vitamínů A, B a D. Mohou sloužit jako prevence proti rakovině tlustého střeva, pomáhají snížit krevní tlak, hladinu cholesterolu a podporují imunitní systém. Sušené houby jsou ještě lepší než čerstvé - jejich chuť je totiž výraznější.
Bramborová polévka s houbami
Co budeme potřebovat? - 5 porcí
- 1,5 l vody nebo vývaru
- 1 misku sušených hub
- 1 misku sušené polévkové zeleniny
- 1 lžičku majoránky
- 50 g másla
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g brambor
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
Jak na přípravu?
- Sušenou zeleninu a houby namočíme do vody a necháme ležet alespoň 30 minut, aby zvětšily svůj objem. Vodu nevylévejte - obsahuje spoustu houbové chuti.
- Mezi tím oškrábeme brambory a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mouku. Mouka krásně nasákne rozpuštěné máslo a celé to dostane konzistenci jako řidší med.
- Jíšku míchejte, aby se nepřipálila. Po chvíli získá kromě konzistence i medovou barvu. Nebojte se mít jíšku tmavší - lépe dodá polévce barvu.
- Do hotové jíšky nalijte postupně vodu nebo lépe vývar. Ale POZOR - nutné je, aby vývar byl studený! S horkou tekutinou byste měli z jíšky spíš noky. Také nelijte všechnu tekutinu naráz. Postupně přilévejte a rozmíchávejte tak, aby jíšková kaše stále více řídla. Tím docílíte krásně hladké konzistence.
- Do hrnce nasypeme brambory, zeleninu, houby i s vodou, ve které se namáčely a přivedeme k varu. Pokud použijeme na zalití vodu, můžeme přidat ještě bujon na dochucení. Dále přidáme sůl a pepř podle chuti a vaříme do změknutí surovin, asi 15 min. Nakonec dochutíme ještě prolisovaným česnekem a majoránkou.
Polévku můžeme podávat s čerstvým chlebem. Někdo nedá dopustit na kroupy v bramboračce. Pokud je chcete přidat také, namočte je spolu s houbami do stejné vody a pak i společně vařte do změknutí.
Dobrou chuť!