Česneková polévka

Chutný pokrm nebo český všelék? Česneková polévka je v našich končinách jasnou odpovědí na začínající nachlazení, kocovinové bolehlavy i zimní únavu. A ne jen tak ledajaká! S pořádnou náloží česnekových stroužků, silná a štiplavá. Dokáže nás však česnečka opravdu postavit na nohy? Nebo si jen po generacích předáváme úspěšné placebo?

česneková polévka s krutony v modrém kastrůlku



Povzbuzující síla česnekučesnek, rozmarýn, nové koření

Kvalitní česnek je bezesporu vysoce účinné přírodní antibiotikum. Jeho dezinfekční, antibakteriální, antimykotické a antivirotické vlastnosti tak nejsou žádným mýtem. Zdravotní zásluhy zde nese aminokyselina alliin, která se štěpí v allicin – látku, u které byly prokázány antitrombotické účinky, protizánětlivá aktivita a antioxidační účinky. Laicky řečeno – pokud vám někdo nabídne na nachlazení pravou a poctivou česnečku, neodmítejte. Prohloupili byste.

Česnek dokáže velmi účinně podpořit váš imunitní systém a detoxikovat organismus. Je také bohatým zdrojem minerálů, například hořčíku, selenu i jódu, snižuje cholesterol v krvi a obsahuje řadu prospěšných vitamínů. Proč česnečku jíst tedy víme, pojďme se proto podívat, jak si ji připravit.

 

Česneková polévka s krutony

Co budeme potřebovat? - 4 porce


Jak na přípravu?

  1. Cibuli nakrájejte na měsíčky a česnek na tenké plátky. V hrnci na kapce oleje restujte cibuli a česnek dozlatova. Pokud používáte sušený česnek, restujte pouze krátce, těsně před zezlátnutí cibule, abyste jej nespálili.

  2. Orestovanou cibuli a česnek zalijte vývarem, poté přidejte majoránku, podle potřeby osolte a opepřete. Vařte cca 20 minut. Minutu před dovařením přidejte vejce.

  3. Mezitím si nastrouhejte sýr a orestujte pár plátků česneku na ozdobu. Nakrájejte si také bagetu na kostičky, které následně pomažte olejem a dejte do předehřáté trouby na 200 °C péct dozlatova.

  4. Polévku podávejte s nastrouhaným sýrem, orestovanými plátky česneku a opečenými kostičkami z bagety.

Dobrou chuť!