Chutný pokrm nebo český všelék? Česneková polévka je v našich končinách jasnou odpovědí na začínající nachlazení, kocovinové bolehlavy i zimní únavu. A ne jen tak ledajaká! S pořádnou náloží česnekových stroužků, silná a štiplavá. Dokáže nás však česnečka opravdu postavit na nohy? Nebo si jen po generacích předáváme úspěšné placebo?
Povzbuzující síla česneku
Kvalitní česnek je bezesporu vysoce účinné přírodní antibiotikum. Jeho dezinfekční, antibakteriální, antimykotické a antivirotické vlastnosti tak nejsou žádným mýtem. Zdravotní zásluhy zde nese aminokyselina alliin, která se štěpí v allicin – látku, u které byly prokázány antitrombotické účinky, protizánětlivá aktivita a antioxidační účinky. Laicky řečeno – pokud vám někdo nabídne na nachlazení pravou a poctivou česnečku, neodmítejte. Prohloupili byste.
Česnek dokáže velmi účinně podpořit váš imunitní systém a detoxikovat organismus. Je také bohatým zdrojem minerálů, například hořčíku, selenu i jódu, snižuje cholesterol v krvi a obsahuje řadu prospěšných vitamínů. Proč česnečku jíst tedy víme, pojďme se proto podívat, jak si ji připravit.
Česneková polévka s krutony
Co budeme potřebovat? - 4 porce
- 1 cibuli
- 20 stroužků česneku, případně 40 g sušeného česneku
- 1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 3 lžíce sušené majoránky
- sůl a pepř
- olivový olej
- vejce
- sýr, např. gouda
- 1 bageta na krutony
Jak na přípravu?
- Cibuli nakrájejte na měsíčky a česnek na tenké plátky. V hrnci na kapce oleje restujte cibuli a česnek dozlatova. Pokud používáte sušený česnek, restujte pouze krátce, těsně před zezlátnutí cibule, abyste jej nespálili.
- Orestovanou cibuli a česnek zalijte vývarem, poté přidejte majoránku, podle potřeby osolte a opepřete. Vařte cca 20 minut. Minutu před dovařením přidejte vejce.
- Mezitím si nastrouhejte sýr a orestujte pár plátků česneku na ozdobu. Nakrájejte si také bagetu na kostičky, které následně pomažte olejem a dejte do předehřáté trouby na 200 °C péct dozlatova.
- Polévku podávejte s nastrouhaným sýrem, orestovanými plátky česneku a opečenými kostičkami z bagety.
Dobrou chuť!