I když většina z nás nedá dopustit na poctivou českou kuchyni, poznávat cizokrajná jídla může být zábava a skvělý chuťový zážitek. Pojďte s námi vyzkoušet vynikající korejský pokrm z masa, zeleniny a sýra.
Dak galbi
Pokrm Dak galbi vznikl přibližně v 60. telech 20. století v malých tavernách ve městě Chuncheon. Tyto grilované kuřecí kousky se staly levnou a dostupnou náhradou pokrmu Gui, který se griloval na dřevěném uhlí. Dak galbi se podávalo k mnoha alkoholickým nápojům. Ve městě Chuncheon má tento vynikající pokrm také svůj vlastní festival.
Korejské jídlo Dak galbi se skládá z kousků smaženého nakládaného kuřecího masa s pastou gochujang. Míchá se se zelím, listy perilla, pórkem a dalšími přísadami. Navrch se může přidat spousta lahodného sýra, díky kterému si tento pokrm opravdu zamilujete.
Co budeme potřebovat?
- 500 g kuřecích prsou
- 300 g hlávkového zelí
- 1 batát
- 100 g sýra mozzarella
- 1 lžička kořenící směsi na sýr
- rýže na 3 porce
Omáčka
- 4 lžičky pasty gochujang (nahradit lze chilli pastou)
- 2 lžičky mletého chilli
- 2 lžičky rýžového vína mirin (nahradit lze jemným bílým vínem)
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička rýžového sirupu (lze nahradit ½ lžičky cukru)
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička sušeného česneku
Jak na přípravu?
- Nejprve si nakrájíme kuřecí maso na menší kousky nebo nudličky. V míse smícháme všechny ingredience na omáčku a promícháme je s masem. Směs necháme odpočinout v lednici přibližně 20-30 minut.
- Nyní si na malé kousky nakrájíme hlávkové zelí. Batát očistíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Rozpálíme si hlubší pánev a přidáme trošku oleje. Vložíme marinované kousky kuřecího masa, zelí a kolečka batátu. Vaříme, dokud není zelí, maso i batáty měkké.
- Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou mozzarellu, posypeme směsí na sýr a necháme vařit, dokud se sýr nerozpustí. Podáváme s rýží.