Těžko pohledat období, do kterého by se polévky hodily víc než podzim. Stále chladnější a chladnější počasí svádí k tomu zůstat doma u rodinného krbu a nechat pomalu prohřívat svůj organismus. Polévky jsou v tomto ohledu velmi vítaným pomocníkem.
Dnes si připravíme halloweensky laděnou polévku dýňovou.
K její přípravě budeme potřebovat:
- 1 kg dýně Hokkaido
- 2-3 lžíce másla
- cibuli
- sušený česnek mletý
- zeleninový vývar
- lžičku zázvoru
- 300 ml mléka (alternativně můžeme použít mléko kokosové)
- sůl
- pepř
Na dochucení je možno použít dle vlastního uvážení třeba i smetanu, chilli, kari nebo římský kmín.
Postup přípravy:
Dýni rozkrojíme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme na kostky 2-4 cm velké.
Na másle si dáme smažit cibulku. Přidáme k ní nakrájenou dýni a česnek. Dochutíme smetanou, chilli, kari nebo římským kmínem. Vše se řídí jen našimi individuálními preferencemi a chutěmi.
Vaříme asi 3 minuty.
Zalijeme vývarem, který jsme si mezitím připravili, osolíme, opepříme, dochutíme zázvorem. Vaříme na mírném plameni aspoň 20 minut, dokud dýně nezměkne.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Rozmixovanou polévku přelijeme do čistého hrnce. Přidáme mléko, obyčejné nebo kokosové, opět záleží jen na naší preferenci, a necháme pomalu prohřívat.
A je hotovo! Dobrou chuť!