Na konci října se v mnoha různých částech světa slaví Halloween a tento zvyk si pomalu začíná nacházet své místečko i u nás v České republice. Korunním symbolem tohoto svátku je dýně, která zdobí nejedno zápraží, a ze které můžeme připravit nejeden zajímavý pokrm.
A proč je tomu vlastně tak? Možná i proto, že dýně je zelenina vskutku všestranná a připravit si ji můžeme na sladko i na slano, udělat z ní polévku, dezert nebo třeba hranolky.
My si dnes posvítíme na dýňový cheesecake.
Co budeme k přípravě potřebovat?
- 500 g Philadelphia krémového sýru (alternativně můžete použít tučný tvaroh nebo Lučinu)
- 250 g máslové dýně
- 250 g sušenek dle vlastního uvážení (grahamové, celozrnné nebo značky Lotus)
- 120 g másla
- 4 lžíce smetany na vaření
- 4 vejce
- 150 g cukru
- skořici
- sůl
- muškátový oříšek
- zázvor
A jak dále?
Dýni nakrájíme a povaříme doměkka. Vodu slijeme a zeleninu rozmixujeme. Necháme zchladnout.
Připravíme si formu, kterou vyložíme pečicím papírem a námi zvolené sušenky rozdrobíme nebo rozdrtíme v domácím mixéru. Rozehřejeme si máslo a sušenkové drobky s ním následně promícháme a upěchujeme do formy společně se zázvorem.
V míse si vyšleháme krémový sýr se smetanou, cukrem a vejcem. K tomuto úkonu se hodí nejlépe ruční šlehač, ale můžeme se spolehnout i na starou dobrou vidličku.
Přidáme zchladlé dýňové pyré, skořici, muškátový oříšek a sůl a navrstvíme na předem připravený korpus ze sušenek.
Troubu rozehřejeme na 160 °C. Pečeme zhruba 50-60 minut, dokud povrch nezezlatoví.
A voilá, cheesecake je na světě. Přejeme dobrou chuť!
TIP na konec: Nejlepší cheesecake je cheesecake, který byl ponechán přes noc v lednici. Chlazený totiž chutná nejlépe. Už není tak sladký a náplň bude krémovější.