Podzim a dýně k sobě neodmyslitelně patří tak, jako léto a zmrzlina. Z dýní se dá připravit spousta lahodných dobrot od koláčů, polévek, omáček až po rizoto. A pokud zrovna jednu nevyužijete ke konzumaci, poslouží jako nápaditá dekorace. Pojďme se ale podívat na ty dýně, které si můžeme vychutnat na talíři. Vybírat si můžeme z dýně máslové, špagetové, muškátové, velkoplodé nebo třeba Hokaido.
S dýní se dá dělat v kuchyni spousta zázraků. Můžete ji vařit, zavařovat, zapékat, smažit a péct. Jednoduše řečeno, co vás jen napadne. Tato plodina je navíc bohatá na vlákninu. Rovněž je cenným zdrojem minerálů. Dalším benefitem je, že se jedná o snadno stravitelná a nízkokalorická. Tvoří ji z 90 % voda.
Dýně obsahují spoustu vitamínů, které pomáhají udržovat zdravý zrak. Rovněž pomáhají k produkci bílých krvinek a urychlení hojení. Vitamíny obsažené v dýni mohou zlepšovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.
Věděli jste, že kromě dozrálé dýně se mohou konzumovat také její květy? Už v létě se dají sklízet a konzumovat samčí květy oranžové barvy. Mohou se smažit nebo připravovat se smetanovou omáčkou. Samičí květy se však nekonzumují, jelikož z nich poté vznikne oblíbená dýně.
Odkud se k nám dýně dostaly
Dýně se k nám dostala z Ameriky, kde ji místní domorodci pěstovali už několik tisíc let před naším letopočtem. K nám se dýně dostala s Kryštofem Kolumbem, který přivážel z Nového světa ukradené zlato, papoušky a nejrůznější plodiny, včetně dýně.
Světem se dýně šířily především lodní dopravou. Pro námořníky představovala skvělý způsob stravování, protože trvalo dlouho, než se zkazila nebo vyschla. Ani dýňová semínka nezůstala na ocet. Nejvíce je šířili Benátčané, kterým sloužila jako platidlo.
Už tedy víme, odkud se dýně vzala a jaké benefity její konzumace představuje pro naše tělo. Můžeme se tedy společně pustit do receptu na výtečný dýňový chleba, který potěší všechny mlsné jazýčky.
Dýňové pyré
Co budeme potřebovat?
- 1/2 dýně hokkaido
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečícím papírem.
- Omyjeme si dýni, vydlabeme a dužinu rozkrájíme na plátky. Abychom se nemuseli s loupáním trápit, můžeme ji oloupat až po upečení. Při pečení se slupka téměř sama sloupne na plechu a pak už ji stačí jen lžičkou oddělit.
- Dýni pečeme přibližně 20 minut a ke konci si hlídáme, aby nebyla moc opečená. Pyré by pak mohlo mít nahořklou chuť.
- Po vychladnutí oddělíme slupku a vložíme do vysoké nádoby. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Pokud jde mixování ztuha, nebojíme se přidat trochu vlažné vody.
Dýňový chleba
Co budeme potřebovat?
- 250 g dýňového pyré
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 200 g špaldové mouky
- 200 ml vlažné vody
- 1 balíček sušeného droždí (7g)
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce dýňového oleje
- 2 lžíce dýňových semínek
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lžičky mleté kurkumy
- 1/5 lžičky mletého muškátového oříšku
Postup
- Dýňové pyré smícháme s vlažnou vodou. Prosejeme si oba druhy mouky, přidáme sušené droždí, sušený zázvor, mletou kurkumu, mletý muškátový oříšek a sůl. Následně celou směs smícháme s dýňovým pyré, přidáme olej, semínka a vypracujeme hladké vláčné těsto.
- Těsto necháme 15 minut odpočívat a ještě jednou prohněteme. Vytvoříme si bochníček a vložíme ho do formy. Necháme kynout zhruba hodinu. Jelikož je konzistence těsta řidší, je dobré ho nechat kynout přímo ve formě, ve které se bude péct.
- Ke konci kynutí si rozehřejeme troubu na 200 °C. Bochníček potřeme vodou a vložíme do trouby. Na její dno si dáme menší plech s vodou a necháme péct asi 15 minut.
- Následně teplotu snížíme a chleba dopékáme na 180 °C přibližně 30 minut, dokud nebude střed propečený a povrch zlatavý.
- Abychom docílili krásně lesklé krusty, můžeme po upečení chleba potřít slanou vodou. Z formy jej vyndáme ihned, aby se nezapařil. Na mřížce ho necháme vychladnout do pokojové teploty.
Čerstvý dýňový chlebík si můžete vychutnat s máslem, marmeládou nebo třeba k horké polévce. Užijte si tuto podzimní lahůdku hezky doma v teple například se šálkem dobrého čaje. Dobrou chuť.