V našich končinách grilujeme spíše žebra vepřová. Když už hovězí, tak sáhneme po nějakém steaku, ať už s kostí, nebo bez. Co takhle zkusit změnu? Půjdete s námi do hovězích žeber? Je to vynikající lahůdka a zpestření letních garden party.
Co budeme potřebovat?
- 1,5–2 kg hovězích žeber. Přizpůsobte podle počtu strávníků
- 3 lžíce hnědého cukru
- půl hrnku jablečného octa
- 2 hrnky hovězího, kuřecího, či zeleninového vývaru
- 2 hrnky vody
- půl hrnku kečupu
- 1 malou plechovku rajského protlaku
- půl lžičky mletého hřebíčku
- 1 čajovou lžičku hořčice
- 1 čajovou lžičku sušeného česneku
- 1 lžičku sušené cibule
- 1 lžičku mletého chilli prášku
Jak na to
Začněte pracovat jeden den před chystaným grilováním. Smíchejte ocet a cukr ve větším hrnci. Přiveďte k varu, pak snižte plamen a nechte vařit v hrnci tak dlouho, aby tekutina získala konzistenci sirupu.
Zvolte kvalitní hovězí, kuřecí či zeleninový vývar. Rozhodně ne žádnou chemii v kostce – na grilu se pak přepalují a nevábně voní. Nechcete-li čas trávit přípravou poctivého vývaru, použijte naše sušené vývary bez glutamátů. Stačí rozmíchat lžičku směsi v hrnku vody, a je hotovo.
Přidejte všechny ostatní ingredience – kečup, protlak, hořčici, vodu, vývar, koření a samozřejmě i hovězí žebra. Promíchejte a nechte vařit asi 20 minut do změknutí masa.
Poté maso vyndejte z hrnce a směs nechte vařit dál, dokud nezhoustne jako omáčka.
Jakmile máte omáčku dost hustou, vypněte plamen a omáčku odstavte. Do dalšího dne udržujte maso i omáčku v chladu.
Druhý den můžete začít grilovat. Potřete maso omáčkou a dejte jej na gril. Pravidelně otáčejte kvůli rovnoměrnému propečení a potírejte omáčkou. 30 minut na grilu stačí, ale to už poznáte, až bude hotovo.
Tipy na závěr:
- Maso můžete nechat přes noc v grilovací omáčce. Chuť ještě lépe pronikne do masa.
- Nejezte maso hned, jak ho sundáte z grilu. Když dáte masu chvilku na odpočinek, bude křehčí a nebudete muset tak urputně kousat.
- Kyselé okurky nebo beraní rohy se ke grilovaným žebrům skvěle hodí.
- Přichystejte si dost ubrousků, protože sliny potečou proudem. :-)
Přejeme dobrou chuť.