Grilovaný řecký salát s koprem a quinoou

Do školy už děti chodí, ale ještě nás pár letních dní čeká. Lehká večeře v podobě zdravého zeleninového salátu s kuřecím masem je tedy stále dobrá volba. Nezatížíte si zbytečně organismus nějakým těžkým jídlem a uděláte něco i pro své zdraví. Navíc s naším kořením je to vážně dobrota.

recky_salat-03


Co budeme potřebovat

  • 2 větší kuřecí prsa bez kůže
  • 1 dcl olivového oleje
  • 0,5 dcl vinného octa
  • česnek
  • 1 lžíci řeckého koření
  • 1 lžičku cukru
  • sůl
  • pepř
  • 1 římský salát
  • 1 červenou papriku
  • 1 červenou cibuli
  • pár řeckých oliv Kalamate
  • sýr feta
  • tzatziki omáčku
  • 1 šálek quinoy
  • 2 šálky zeleninového či kuřecího vývaru
  • 1 lžíci sušeného kopru
  • 1 citron

 

Jak postupovatrecky_salat-05

Nakrájejte kuřecí maso na řízky o tloušťce asi 1 cm.

Vyrobte si marinádu – vlijte do mísy olivový olej s octem, přidejte česnek, řecké koření a cukr a pořádně promíchejte.

0,5 dcl marinády si dejte stranou – bude potřeba později. Plátky kuřete vložte do mísy k marinádě, opět promíchejte, aby se marináda dostala na každý kousek, a dejte na 1 hodinu do lednice chladit.

Zatímco se kuře marinuje, připravte quinou. Propláchněte quinou pod tekoucí vodou a vsypte ji do hrnce s vývarem. Přidejte kopr a nastrouhejte trochu citronové kůry. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte přikryté pokličkou asi 15 minut, nebo dokud se neabsorbuje voda. Na konec vmíchejte šťávu z citronu a nechte vše vychladnout. Quinoa bude sloužit jako základna pro salát.

Quinoa chladne, ale maso už bude marinované, takže jdeme na grilování. Rozpalte gril na střední až trochu vyšší teplotu. Poklaďte na gril plátky masa a nechte asi 5 minut z každé strany. Ten čas je orientační. Kuřecí maso bude hotové tehdy, když uvnitř už nebude ani trochu růžové. Nicméně o moc déle jej na grilu nenechávejte, aby maso neztvrdlo a neztratilo všechnu šťávu. Hotové maso sundejte z grilu a nechte někde vedle odpočinout.

Mezitím nakrájejte řecký salát na kousky. Tak velké, jak se vám bude příjemně jíst. Cibuli oloupejte, ale nekrájejte. Podobně papriku nechte v celku. Oba kusy zeleniny pokapejte olejem, osolte a opepřete a vložte na gril. Cílem je zeleninu na povrchu lehce připálit, ale neuvařit do měkka. Bude stačit 2–5 minut na grilu.
Vyjměte z grilu, nechte vychladnout a nasekejte na kousky. Kuřecí plátky nakrájejte na proužky. Vše smíchejte, přidejte sýr feta a olivy a pokapejte marinádou, kterou jste si na začátku odložili jako dresink.

Na talíř pak dejte vrstvu quinoy a překryjte salátem. Podávejte s omáčkou Tzatziki v malé misce.


TIPY:

  • Kuře negrilujte nakrájené na malé kousky – vysuší se.
  • Než kuřecí plátky nakrájíte na proužky, dejte mu aspoň 5 minut na odpočinek. Jinak opět přijdete o všechnu tu šťávu uvnitř.
  • Většina salátů se nekrájí, ale trhá. Je to kvůli zachování vitamínu C, a hlavně hodně citlivé kyselině listové. Řecký salát patří mezi těch pár výjimek, které se netrhají, ale krájí.
  • Grilujte zeleninu nenakrájenou. Stejný princip jako u kuřete – jakmile byste ji rozkrájeli na kousky před grilováním, všechna šťáva by vytekla a vy byste spíš dusili, než grilovali. Grilujte ji pěkně celou, a až pak ji krájejte.
  • Nemusíte shánět zahradní gril. Snadno si můžete pořídit jen malý elektrický gril, nebo pánev s grilovací mřížkou. Grilovat tak můžete přímo na kuchyňském stole nebo na sporáku.
  • Neomezujte se receptem. Klidně přidejte salátovou okurku, cherry rajčátka, přidejte ztracené vejce… Pokud chcete vegetariánskou variantu, vyměňte kuře za tofu či halloumi, atd.

V každém případě přejeme dobrou chuť.