Když vám zrovna není hej, hovězí polévka je to nej. Po malém veršíku na úvod si řekněme, že pořádná silná hovězí polévka s kousky zeleniny opravdu umí divy. Je plná živin a vitamínů, rychle zasytí a je snadno stravitelná.
Její příprava není složitá. Zejména pokud použijete sušený hovězí vývar bez glutamanu. Pokud chcete, můžete si připravit vývar sami. Pak ale budete potřebovat alespoň 1,5 kg masa s kostí. Například žebro či oháňku. Tučné kusy masa či lůj však někteří mohou hůře snášet. Zejména děti rosolovaté kousky na talíři nechávají. Také budete potřebovat alespoň 2 hodiny času. Se sušeným vývarem to bude jednodušší a rychlejší.
Co budeme potřebovat?
- sušený hovězí vývar. Na 1 litr vody stačí 25 g směsi.
- 300 g hovězího masa
- 4 lžíce polévkové zeleniny
- nějaké těstoviny na zavářku
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- půl lžičky mletého pepře
- petrželové listy na ozdobení
Jak na to?
Začneme vývarem. Na 1 litr vody vezměte 25 g sušeného vývaru a rozmíchejte v hrnci. Nakrájejte hovězí maso na nudličky o velikosti, jaká vám vyhovuje a vložte do vody. Dejte vařit.
Do 2 dcl hrnku dejte sušenou polévkovou zeleninu a zalijte vodou, aby nabobtnala. Tady určitě opět oceníte snadnost přípravy. Směs totiž obsahuje karotku, pastinák, cibuli, celer, česnek, petržel, kapustu, petrželovou nať, pažitku, libeček a pórek. Nakupovat všechno zvlášť, čistit, krájet, vložit ve správném pořadí, aby se něco nepřevařilo a něco nezůstalo syrové? To nemusíte.
Přidejte koření – bobkový list, nové koření, sůl a pepř.
Polévka má skvělou masovou chuť už od začátku, takže vařte jen tak dlouho, dokud nebude maso měkké. Záleží na konkrétním druhu masa. Někdy opravdu stačí 15 minut, jindy je potřeba 30 minut. Poznáte to snadno, když prostě jeden kousek ochutnáte.
10 minut před koncem vaření přidejte namočenou zeleninu a vařte do změknutí.
Jako zavářku použijte třeba těstovinovou rýži, vlasové nudle či mušličky. Pokud víte, že celou polévku sníte najednou, klidně uvařte zavářku přímo v polévce. Jestli má ale zůstat něco i na další den, doporučujeme uvařit si zavářku zvlášť.
Dobrou chuť.
Tipy na závěr:
- experimentujte s bylinkami a kořením. Zjistíte, že nepotřebujete tolik soli a že třeba malá špetka zázvoru umí pravé divy.
- máte-li odvahu, zkuste hovězí maso připravit na asijský způsob. Ze svíčkové či roštěné nakrájejte tenké plátky. Čím tenčí, tím lepší. Syrové je vložte na talíř či do misky a jen je zalijte horkou polévkou. Polévka by měla být ale opravdu horká. Maso krásně zrůžoví, ale vlastně se nevařilo, takže si zachovává plnou chuť a všechnu šťávu.