Tikka masala patří mezi nejoblíbenější jídla indické kuchyně. Jde o fantastickou kombinaci marinovaného kuřecího masa s voňavou omáčkou. Díky lehkému doteku chilli papriček vznikne ideální pokrm do mrazivých lednových dní. Britové ho dokonce povýšili až do své národní kuchyně a objednávají si ho familiárně jako CTM (= Chicken Tikka Masala). Už jste ho zkusili?
Odkud pochází?
Odpověď na tuto otázku není úplně jednoznačná. Asi vás překvapíme, že s indickým původem to vůbec není tak jisté. Historikové se při hledání kořenů Tikka masala rozdělují do dvou skupin. Jedni tvrdí, že pochází z indického Pandžábu. Druzí jídlo pojí se samotnou Velkou Británií.
Pravdu mohou mít oba tábory. Tikka v překladu znamená kousky (kuřecího masa) a masala směs koření. Zatímco kuřecí tikka skutečně pochází z Indie, lahodná omáčka vznikla nejspíše díky fúzi s britskou kuchyní. Ta je svou posedlostí krémovými omáčkami známá. Nebo alespoň s takovým vysvětlením se setkáme v následujícím příběhu.
Podle něj existovala v 70. letech 20. století ve skotském Glasgow indická restaurace Shish Mahal. Jednoho dne zde zastavil unavený a vyhladovělý řidič kamionu a objednal si kuřecí tikka - kousky kuřete marinovaného v jogurtu a koření napíchnuté na špejli jako špíz. Když ji přinesli, přišla mu suchá a vrátil ji zpátky do kuchyně. Bangladéšský šéfkuchař tak improvizoval a… vymyslel omáčku, kvůli které se řidič nepřestal vracet.
3 hlavní komponenty
Kuřecí maso
Pokud si budete chtít pokrm připravit doma, můžete použít kuřecí prsa nebo stehenní řízky. První z nich mají výhodu v tom, že jsou libová a rychle uvařená. Druhé z nich v sobě zase mají více chuti a zůstávají šťavnaté.
Marináda
Lze si vůbec představit indická jídla bez výrazného koření, které váš jazýček rozehrají všemi tóny? Směs, ve které se maso marinuje, je základním kamenem. Buď Tikka masala vystřelí, nebo pohřbí.
Omáčka
Třetím komponentem je omáčka, která vzniká perfektním vyvážením rajčatového pyré se směsí koření. Zkrátka na dobrém a kvalitním koření tento recept stojí. Pokud ho nemáte, ani byste se do něj neměli pouštět. Naštěstí si ho stačí objednat u Kostery a máte záruku, že se vám z výsledku podlomí kolena a rozhodně ho nebudete ochutnávat naposled.
Kuřecí Tikka Masala
Co budeme potřebovat?
Marináda
- 4 kuřecí prsa
- 250 ml bílého jogurtu
- 6 prolisovaných stroužků česneku
- 2 lžičky limetkové šťávy
- 1 lžičku zázvoru
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- špetka kardamonu
- špetka mletého hřebíčku
- špetka skořice
Omáčka
- 4 lžíce ghí
- 1 velkou cibuli
- 2 lžičky zázvoru
- 8 stroužků česneku
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžičky koriandru
- 2 lžičky chilli
- 2 lžičky tandoori masala
- 800 g rajčatového pyré
- 300 ml vody
- 250 ml smetany
Jak na přípravu?
- Nejprve se pustíte do marinády. Smíchejte jogurt, koření, česnek a limetkovou šťávu.
- Nakrájejte si kuřecí maso na malé kousky. Ty pak vložte do marinády, promíchejte, aby se pořádně obalily, a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v ledničce. Nejlépe však přes celou noc.
- Poté, co marináda pořádně ochutí maso, ho zprudka opečte na pánvi na másle ghí. Orestované kousky vyndejte a nechte stranou.
- Teď už zbývá jen omáčka. Připravte si větší hrnec a olej. V něm si osmažte cibulku a nechte rozvonět zázvor s česnekem. Pozor, abyste je nespálili.
- Následně přisypte ostatní koření na omáčku a směs promíchejte. Vmíchejte rajčatové pyré a vodu, přiveďte k varu a vařte 5 minut na mírném ohni.
- Nakonec přilejte smetanu a na 2 minuty vložte do omáčky kousky kuřecího masa.
Voilà, můžete podávat! Jako přílohu doporučujeme rýži nebo tradiční indické placky. Dobrou chuť!