Udělat si radost něčím sladkým je zkrátka potřeba. Ať už vás honí mlsná, nebo za odměnu, příležitost pro skvělý jablkový koláč se slaným karamelem se najde vždycky. Navíc je to výborný způsob, jak zpracovat podzimní jablíčka a vytvořit si doma skutečnou delikatesu.
Než se vrhneme na samotnou přípravu této už na první pohled vypadající lahůdky, pojďme si říct něco o benefitech, které nám ingredience přináší.
Pekanové ořechy jsou pro naše zdraví prospěšné hned z několika důvodů. Jsou účinné v prevenci kardiovaskulárních onemocněné a obsahují vlákninu, která pomáhá správné činnosti trávicího traktu. Díky obsaženému hořčíku představují dobrou prevenci proti zánětům a už jejich malé množství vás dostatečně zasytí. Zajímavostí také je, že se pražené skořápky pekanových ořechů používaly jako náhrada kávy za druhé světové války.
Jablka jsou rovněž bohatá na vlákninu a podporují vylučování toxinů z těla. Zároveň obsahují vitamíny C a E. Jablka jsou rovněž nejbohatším ovocem na taniny, které mají protizánětlivé účinky. Skvělé také je, že obsahují bor, který napomáhá vstřebávání vápníku a hořčíku do našich kloubů a kostí. Když si tedy dáte jedno jablko denně, pomůžete vašim cévám, kloubům a trávení proti různým nemocem.
Kardamom byl v Asii používán už odedávna. Především pro své léčivé účinky. Obsahuje esenciální oleje i bílkoviny a příznivě působí na nervovou i trávicí soustavu. Pokud si z něj připravíte nálev, který budete kloktat, můžete si pomoci od bolesti v krku a zároveň působí příznivě na zuby a dásně. Hojně se využívá také v orientální kuchyni, a to k přípravě salátů, pečiva či sladkých jídel. V arabských zemích bývá také přidáván do čaje či kávy.
Skořice zaujme nejen svou příjemnou vůní, která navozuje útulnou atmosféru, ale také mnohými benefity. Obsahuje bílkoviny, vápník, vlákninu, železo i hořčík. Napomáhá krevnímu oběhu a zdraví srdce. Zvládne zatočit se širokým spektrem virových onemocnění a napomáhá ke zlepšení obranyschopnosti organismu. Lžička skořice denně do jogurtu nebo čaje s medem vám poskytne slušný základ proti bacilům.
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 200 g hladké špaldové mouky
- 40 g moučkového cukru
- 40 g mletých pekanových ořechů
- 50 ml studeného mléka
- 120 g studeného másla
- špetka soli
Náplň:
- 3 jablka
- 50 g pekanových ořechů
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
Slaný karamel:
- 80 g másla
- 100 g cukru krupice
- 120 ml 30% smetany
- ¾ lžičky mořské soli
Postup
- Nejdříve začneme těstem. Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo, mléko a mleté pekanové ořechy. Následně těsto vypracujeme. Poté těsto zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň na hodinu odležet do lednice.
- Do pánve si vysypeme cukr a na mírném plameni jej necháme rozpustit. V této fázi rozpuštěný cukr ještě nemícháme.
- Rozpuštěný cukr odstavíme z plotny a postupně pomocí metly vmícháme smetanu. Následně přidáme také na kostičky nakrájené máslo a sůl.
- Dáme si předehřát troubu na 180 °C.
- Oloupeme si jablka a zbavíme je jádřince. Nakrájíme je na tenké plátky a vložíme do mísy. Přidáme cukr, koření, citronovou šťávu a kukuřičný škrob. Důkladně promícháme.
- Vezmeme si formu, kterou vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem.
- Na pomoučněném vále vyválíme těsto přibližně o tloušťce 0,5 cm. Plát těsta opatrně vložíme do formy, přitlačíme okraje a zbytky těsta odřízneme. Těsto na dně formy propícháme na pár místech vidličkou.
- Celou formu následně vyskládáme nakrájenými jablky z mísy, zasypeme pekanovými ořechy a nakonec zalijeme slaným karamelem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut.
Hotový koláč nechte vychladnout a pak se do něj můžete s chutí pustit. Při odpolední kávičce nebo čaji bude zkrátka znamenitý a potěší všechny milovníky sladkých dobrot. Tak dobrou chuť!