Snad asi každý už někdy potřeboval životabudič. Krkonošské kyselo jím jednoznačně je. A co že to kyselo vlastně je? Polévka zahuštěná chlebovým žitným kváskem, která se vařila především v Krkonoších. Tak pojďme na to!
Co budeme potřebovat?
- 100 g kvásku (nebo si ho připravíme)
- 1,5 l vody
- 25 g sušených hub
- 250 g brambor
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 8 ks vajec
- 2 ks větší cibule
- máslo
Jak na to
- Koupený kvásek den předem rozmíchejte ve 2 dcl vlažné vody a nechte stát v teple.
- V hrnci do studené vody namočte sušené houby (asi na 30 minut). Hrnec dejte na sporák, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte kvásek, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za občasného míchání tak, aby se kvásek nepřichytil, vařte na mírném plameni asi půl hodiny, než polévka zhoustne a kvásek zesklovatí.
- Do jiného hrnce dejte vařit brambory ve slupce. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Osmahněte ji na másle a přidejte do polévky. Stejně tak umíchejte na másle 8 vajec a přidejte k polévce. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, dejte do talíře a zalejte polévkou.
Tip: Pro lepší chuť můžete do polévky přidat 2 přírodní bujóny (zeleninový nebo kuřecí).
Dobrou chuť!