Kuřecí houbová roláda s chřestem

Jarní sezóna chřestu pomalu končí. Na rozloučenou si dnes připravíme vynikající kuřecí roládu, plněnou houbami a křupavým zeleným chřestem. Pokud jste tuto zdravou a chutnou zeleninu ještě neobjevili, možná právě tento recept vás přesvědčí, abyste jej do jídelníčku zařadili.

rolada-03


Co budeme potřebovat?

- celé neporcované kuře
- 400 g hub nebo 25 g sušených hub
- 250 g zeleného chřestu
- 200 g kvalitních těstovin
- 2 dcl smetany
- 50 g másla
- 100 g anglické slaniny
- 2 plátky toustového chleba
- 2 lžíce oleje
- bylinky na dochucení
- pepř
- sůl


Jak na to?


Lepší než čerstvé houby jsou houby sušené. Na začátku vaření tedy houby namočte do studené vody. Do náplně budeme dávat i těstoviny. Začněte tedy vařit vodu, a až bude vroucí, osolte ji a uvařte těstoviny na zkus čili al-dente.

Nejprve vykostíme kuře. Neudělejte ale tu chybu, že byste začali od prsní kosti.

1. Odřízněte horní část obou křídel.kure-05

2. Vyndejte vidlicovitou kost. Najdete ji u krku kuřete nahoře. Nahmatejte ji rukou, ořežte maso okolo, a pak ji prostě vytáhněte. Ale opatrně – ráda praská a je dost ostrá.

3. Udělejte 2 řezy podél páteře. Nahmatejte kloub křídla. Nožem nařízněte kloub a celé křídlo oddělte tak, že ho vykloubíte a případně doříznete kloub. Samozřejmě to samé platí pro druhé křídlo.

4. Následuje práce s rukama – zasuňte prsty podél prsní kosti tak daleko, jak to půjde. Cestou oddělujte maso od kostry, až bude celý předek kostry venku.

5. Nyní vykloubíte obě stehna a nožem je oddělíte od kostry. Tím máte celou kostru oddělenou.

6. Maso na stehenní kosti přeřízněte podél kosti a maso seškrabávejte tupou stranou nože až k druhému kloubu. Ten opět ořízněte nožem a pokračujte v oškrabávání kosti až dolů.

7. Konec nohy neodstraňujte. Kost prostě zlomte nad posledním kloubem, vyjměte jen horní části a konec ponechejte i při pečení. Kůže se méně scvrkne.

8. Pokud maso někde chybí, seřízněte potřebný kousek z prsou.


Vykostěné kuře můžete lehce naklepat, ale jen tolik, abyste neporušili kůži. Kuře zevnitř dobře osolte.

Chřest krátce povařte, spíše jen spařte v osolené vodě 20 vteřin a ihned jej zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat. Namočené houby krájejte na menší kousky, orestujte na oleji, osolte, opepřete a přidejte bylinky.

Toustový chléb zalijte smetanou a nechte rozmočit. Nakrájejte slaninu a smíchejte houby, toustový chléb a slaninu.

Na kuře naklaďte chřest, zakryjte směsí a stočte do rolády. Aby se roláda nerozbalila, svažte ji provázkem.

Roládu vložte do pekáčku a podlijte trochou vody. Navrch dejte trochu másla a přikryjte druhým pekáčkem. Roládu pečte asi 30 minut na 190 °C. Pak odkryjte a dopečte kůrčičku.

Dobrou chuť.

Tipy na závěr:

- při vykosťování postupujte opatrně – říznout se můžete nejen o nůž, ale i o ostrou kost.

- s množstvím náplně to nepřežeňte. Pokud jí bude moc, nepodaří se vám roládu zabalit a při pečení vyteče.

- bylinky použijte podle fantazie.