Jestli chcete rychlou svačinu na piknik nebo lehký oběd, pak se špízy rozhodně nepřejí. Můžete zužitkovat to, co zrovna máte v ledničce, příprava je jednoduchá a jíst špíz může být i legrace. Dnes si zkusíme připravit špíz na řecký způsob.
Co budeme potřebovat
- 4 kuřecí prsa bez kůže
- 1 citron
- 2 lžičky oregano
- 1 stroužek česneku
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- pepř nebo chilli prášek podle chuti
Na tzatziki si ještě připravíme
- salátovou okurku
- 1 stroužek česneku
- kelímek řeckého jogurtu
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
- sůl
Jak na to
Postup je samozřejmě podobný jako u každých jiných špízů. Nejprve nakrájejte kuřecí prsa na kousky tak velké, jak vám bude příjemné jíst. Bude stačit asi 1,5 – 2 cm. Myslete na to, že větší kousky se budou muset déle tepelně upravovat. Kousky kuřete pak vložte do misky.
Z citronu pomocí škrabky oloupejte proužky kůry. Ty vložte ke kuřeti do misky a pak ještě vymačkejte citron. Do misky dodejte oregano, česnek a podle chuti pepř či chilli. Vše řádně promíchejte a nechte v lednici marinovat asi 20 minut.
Nakrájejte obě papriky na podobně velké kousky, jako jste krájeli kuře.
Na kovové jehly, nebo na dřevěné či bambusové špejle napichujte střídavě kuřecí a paprikové kousky. Citronovou kůru už potřebovat nebudete.
Rozpalte gril či grilovací pánev na střední teplotu a jednotlivé špízy grilujte za občasného otočení. V závislosti na velikosti kuřecích kousků a teplotě grilu vám grilování zabere 15 – 20 minut.
Zatím, co se špízy grilují, připravte si tzatziki. Nastrouhejte salátovou okurku na hrubém struhadle. Někdo nemá rád okurkovou slupku, ale pokud vám nevadí, nemusíte okurku předem loupat. Přidejte utřený stroužek česneku, pořádně osolte, a vmíchejte olivový olej a řecký jogurt.
Špízy podávejte buď rovnou z grilu horké s tzatziki, nebo pokud se chystáte na piknik či výlet, nechte je vychladnout a zabalte je s sebou. Výborný tip pro balení špízu je tortillová placka. Tu rozprostřete, potřete tzatziki, můžete doplnit třeba i listy baby špenátu či zelenou petrželkou. Kousky masa a papriky sundejte z jehlice, položte do tortilly a pevně zabalte.
Přejeme dobrou chuť.