Kuřecí stehna s houbovou omáčkou

Kuře můžete udělat stokrát jinak. Pečené, dušené, vařené, jako čínu, do rizota a atd. Dnes si ukážeme trochu netradiční recept na dušená kuřecí stehna s houbovou omáčkou.

kure_houby-03

 

Připravte si:

- kuřecí paličky podle počtu strávníků
- 1 malý celer
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 malý květák
- 50 g sušených hub
- 1 cibuli
- 1 hrnek mléka
- 150 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 smetanu na vaření
- 3 dcl kuřecího vývaru
- 1 citron
- sůl
- pepř
- petrželové listy, bazalka, či jiná zelená ozdoba


Jak budeme postupovat:

Ze všeho nejdřív namočte houby do mléka. Plánujeme, že budou asi hodinu v mléce ležet. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na menší kousky. Na závěr je rozmixujeme, takže si s tvarem kousků nemusíte dělat starosti.

Nakrájenou zeleninu osmažte na třetině připraveného másla. Mezi tím kuřecí paličky opláchněte ve studené vodě, nechte okapat a osolte. K zelenině přidejte kuřecí paličky, promíchejte a po chvilce podlijte kuřecím vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte dusit.

Rozeberte květák na růžičky a v osolené vodě jej uvařte doměkka. Opět – budeme ho za chvíli mixovat, takže klidně ať jsou růžičky malé, nebo použijte nůž a květák nakrájejte.

Občas promíchejte stehna se zeleninou a zkontrolujte, že se voda nevyvařila. Pokud je potřeba, dolijte vývar či vodu.

Na pánvi rozpusťte zbytek másla, vsypte mouku a připravte si světlou jíšku. Hotová kuřecí stehna vyndejte z hrnce a odložte stranou. Do jíšky vlijte trochu vývaru z hrnce, pořádně rozmíchejte a 5 minut provařte.

Poté provařenou jíšku vlijte zpět do hrnce k zelenině. Přidejte i houby a květák a vše rozmixujte do hladka. Dolijte smetanu, dochuťte solí, pepřem, kapkou citronu a ještě asi 2 minuty prohřejte.

Na talíři stehna přelijte omáčkou, ozdobte zelenou petrželkou či jinou bylinkou a podávejte s oblíbenou přílohou – knedlík, rýže, brambory.

Dobrou chuť.