Květák je zázračná zelenina plná vitamínů, které hlavně v zimním období potřebujeme jako sůl. Najdeme v něm vitamin C, K, B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou, cukry, bílkoviny, vlákninu, fosfor i minerální látky. Vyzkoušejte tuto vitaminovou bombu třeba v podobě lahodné krémové polévky ze sušeného květáku.
Co budeme potřebovat
- ⅛ hrnku sušené cibule
- ⅛ hrnku sušeného celeru
- 2 hrnky sušeného květáku
- 2 plátky sušeného česneku
- 2 hrnky vroucí vody
- ⅛ hrnku prosa (není nutné)
- ⅛ hrnku quinoa (není nutná)
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- ½ lžičky kmínu
- 2 lžíce čerstvé petrželky a snítka na ozdobu
- Sůl a pepř na dochucení
Jak na to
Nejprve vroucí vodou zalijte všechnu sušenou zeleninu a počkejte, než vodu vsákne.
Jakmile zelenina dostatečně nabobtná, vložte ji do většího hrnce a přidejte k ní propláchnuté proso a quinou.
Dále do hrnce přidejte nasekanou petrželku, kmín, přilejte zeleninový vývar a vařte přibližně 15 - 20 minut, dokud květák nezměkne.
Jakmile je vše uvařeno, rozmixujte polévku tyčovým mixérem dohladka. Podle potřeby přidejte sůl a pepř. Podávejte se snítkou čerstvé petrželky.
Tip: Polévku můžete připravit také z čerstvého květáku a zeleniny.
Dobrou chuť.