Luštěniny se řadí mezi nejstarší kulturní rostliny. Neměly by chybět na jídelníčku žádného člověka. Obsahují totiž velké množství bílkovin rostlinného původu, jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Pokud budete luštěniny připravovat nápaditěji, než je u nás zvykem, mohou být stejně dobré jako třeba maso. Připravte si s námi čočkovo-hrachovo-cizrnovo-bramborové karbanátky.
Co budeme potřebovat
- 100 g čočky
- 100 g sušeného hrachu
- 100 g sušené cizrny
- 2 ks brambory
- Vejce
- Mouka
- Strouhanka
- Olej
- Sůl
- Malé množství dobromysli
- Malé množství polní máty
Jak na to
Luštěniny (kromě červené čočky) přes noc namočte a druhý den uvařte v čisté vodě. Po uvaření je přeceďte a rozmixujte.
K luštěninám nastrouhejte uvařené brambory, přidejte vejce, sůl, bylinky a vše dobře promíchejte. Ze směsi vytvarujte karbanátky, obalte je v trojobale a smažte na pánvi.
Luštěninové karbanátky podávejte s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Tip: Pokud vás nebaví čekat než se luštěniny přes noc namočí, zkuste použít naši směs na luštěninové karbanátky se sýrem. Neobsahuje žádné glutamáty a příprava karbanátků je opravdu jednoduchá. Do směsi stačí přidat vodu, vejce a strouhanku podle potřeby.
Přejeme vám dobrou chuť.