Marináda na vepřové i kuřecí maso

grilovaná kuřecí křidélka
Co je to marinování?

Je to způsob nakládání potravin před dalším zpracováním do směsi koření, oleje a octa, aby vstřebaly určitou chuť. Nakládání masa do marinády slouží také k jeho změkčení a dává mu delší trvanlivost.

Marináda je tedy kořeněná zálivka, která slouží hlavně k nakládání masa, zeleniny či sýrů. Do marinády by se neměla přidávat sůl, jelikož kvůli ní maso ztrácí vodu. Aby potraviny získaly chuť marinády, musí v ní být nějakou dobu naloženy.


Jak správně marinovat?

Dobrá marináda udělá z pokrmu pravý chuťový zážitek. Jídlo zjemní, dochutí a provoní. Hotová marinovaná masa jsou sice rychlá na přípravu, ale nekupujte je příliš často, jelikož mnohá z nich obsahují konzervanty a další přídavky. Udělejte si raději vlastní. Můžete si tak zvolit kombinaci koření a bylinek jakou máte rádi a máte jistotu, že maso bude čerstvé.

Kvalitní maso je základ

Základem skvělého grilování je samozřejmě kvalitní maso. Ať už budete grilovat hovězí, vepřové, kuřecí či rybu, maso by mělo být čerstvé. Hovězí by navíc mělo být dobře vyzrálé a prorostlé, jelikož tuk je nositelem chuti a maso je díky němu krásně šťavnaté.

Dejte masu čas

Aby bylo maso správně naložené a voňavé, je potřeba mu dopřát dostatek času. Například ryby a zeleninu stačí marinovat zhruba 30 minut. Kuřecí nebo krůtí maso pak 60-90 minut. Vepřovému masu dopřejte přibližně 3-12 hodin a nejdéle marinujte maso hovězí, a to 3-24 hodin. Před grilováním maso vytáhněte z lednice dostatečně dopředu, aby získalo pokojovou teplotu.

A jaké marinády na maso použít? Podívejte se na naše dva tipy!


Marináda na vepřové maso
marinovani_veprove
Co budeme potřebovat?


Jak na přípravu

  1. Do misky si nasypeme sušený česnek a následně k němu přidáme med, pomerančový džus, vinný ocet, kmín, olej, oregano a koriandr.

  2. Do zavírací misky si dáme připravené vepřové maso např. kotlety a dobře potřeme vzniklou směsí. Krabičku zavřeme a maso necháme v lednici zhruba 6-12 hodin marinovat. Pokud nemáme krabičku s víčkem, dobře ji zaděláme alobalem nebo potravinovou fólií. V průběhu marinování maso alespoň jednou obrátíme.

  3. Po 6-12 hodinách můžeme maso grilovat. Sůl přidáváme na maso až ke konci grilování.


Marináda na kuřecí maso
marinovani_kureci
Co budeme potřebovat?

Jak na přípravu?

  1. Příprava této marinády je opravdu velmi jednoduchá. Stačí v misce smíchat všechny ingredience podle vlastní chuti. Pozor si dáme jen na množství bazalky a skořice, jsou velmi  aromatické.

  2. Maso vložíme do zavírací misky a potřeme vzniklou marinádou. Necháme odležet v lednici zhruba hodinu. Po uplynulé době můžeme začít grilovat.

Dobrou chuť!