Kdo už někdy navštívil nejmenovaný skandinávský obchodní řetězec, nemohl minout typické jídlo – masové kuličky. Jsou opravdu skvělé a dnes si ukážeme, jak si severské masové koule s rajčatovou omáčkou připravit i doma.
Co budeme potřebovat?
Na rajskou omáčku:
- 5 polévkových lžic oleje. Nejlepší je olivový.
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku nebo ½ čajové lžičku granulovaného česneku
- 1 konzerva sterilovaných loupaných rajčat
- 1 litr kvalitního masového vývaru
- Sůl
- 8 kuliček černého pepře
- 8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 3 hřebíčky
- 1 rajský protlak
- 1 polévková lžíce cukru
- ½ čajové lžičky mleté skořice
Na masové kuličky:
- 0,5 kg mletého masa. Dobře funguje hovězí, nebo směs vepřového s hovězím.
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhanky
- 3 stroužky česneku
- Sůl
- Petrželová nať
- Majoránka
- Pepř mletý
- 1 čajová lžička mleté papriky
- Olej na smažení
Jdeme na to?
Začneme přípravou rajské omáčky. Do hrnce nalijte olivový olej a nechte jej rozehřát. Nakrájejte cibuli nadrobno a vsypte ji do rozpáleného oleje. Smažte, dokud cibule nezíská nahnědlou barvu – krásně pak obarví omáčku.
Nasekejte česnek a krátce jej ještě orestujte spolu s cibulí. Jen prohřát! Při delším smažení by česnek zhořkl, což nechceme. Nám jde o to, aby jen rozvinul svou vůni a pustil chuť.
Přidejte sterilovaná rajčata a zalijte je vývarem. Osolte a přidejte všechno připravené koření. Přiklopte poklicí a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Pokud bude potřeba, dolévejte studenou vodu či vývar. Nicméně chceme, aby omáčka trochu zhoustla, takže trocha vody by se odvařit měla.
Zatímco se vaří omáčka, připravíme si masové koule. Mleté maso smíchejte s vejci, moukou, strouhankou, utřeným česnekem se solí, posekanými listy petrželky a kořením. Směs dobře propracujte, aby se ingredience dobře promíchaly.
Nechte směs 5 minut odležet, ať se chutě spojí.
Na pánvi rozehřejte olej. Tvarujte kuličky z připravené směsi a vkládejte je na horkou pánev. Smažte na mírném ohni ze všech stran.
Hotovou omáčku rozmixujte ponorným mixérem, aby byla krásně hladká. Před tím samozřejmě vylovte nové koření a bobkový list, případně i kuličky pepře. Nakonec dochuťte omáčku cukrem a skořicí a vhoďte do omáčky osmažené kuličky.
Podávejte s rýží či těstovinami.
Dobrou chuť.
Tipy na závěr:
- olej v hrnci či na pánvi nechte vždy rozpálit tak, aby při vložení cibule či kuliček začal prskat. Nesmí se z něj sice kouřit, ale pokud bude olej ještě studený, či málo rozehřátý, nebudete vlastně smažit, ale vařit v oleji. Kuličky pak pustí více vody do oleje, budou tvrdé a neosmaží se. Přitom se mohou i rozpadnout.
- místo česnekových stroužků lze použít i sušený granulovaný česnek. Lépe se dávkuje a na chuti rozdíl nepoznáte.
- nebojte se těch sterilovaných loupaných rajčat v konzervě či sklenici. Jde mnohdy o kvalitnější zeleninu, než je čerstvé rajče z velkoobchodu. Chuť je mnohem lepší, než jaké můžete dosáhnout s použitím čerstvých rajčat.