Medový svařák

Svařené víno neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Jeho vůně se line ulicemi a příjemně zahřeje v chladných dnech. Ostatně, kdo si někdy nehřál zmrzlé ruce o horký hrneček či kelímek, zatímco po troškách usrkával? Najednou je vše hned veselejší a mnohdy se nezůstane jen u jednoho pohárku.

medovy_svarak-01

 

Něco málo z historie

Recept na svařené víno není žádná novinka. Konzumovali ho už staří Římané, kteří ho díky svým válečným tažením dostali do povědomí Evropy. A co je dobré, to si lidé předávají. Brzy o svařáku věděl celý svět a nyní ho můžete najít prakticky všude. Zdali je ale původní recept skutečně starých Římanů, už lze pouze spekulovat.

Zmínky o tomto receptu můžete najít v nejstarších dochovaných kuchařkách. Jeho ingredience se za tu dobu příliš nezměnily. Stále v něm figuruje červené víno, skořice, hřebíček, badyán či anýz. Další alternativa svařáku je z bílého vína, která chutná rovněž výborně.

medovy_svarak-02 

Účinky svařáku

Svařené víno funguje jako první pomoc při prochladnutí a krásně tělo zahřeje. Skvěle pomáhá také při nachlazení. Takže když zrovna doma nemáte žádný hřejivý nápoj z lékárny, ale lahev vína by se našla, udělejte si poctivý svařák.

Kromě příznivých účinků samotného vína fungují blahodárně na naše zdraví také hřebíček, badyán, skořice a plátky citronu. Svařené víno pomáhá rozšiřovat cévy, takže slouží jako prevence kardiovaskulárního onemocnění. Rovněž posiluje imunitu, podporuje trávení a chuť k jídlu, má prokazatelné antiseptické účinky a samozřejmě zlepšuje náladu.

 

Jak na nejlepší domácí svařák?

Pro ten správný a lahodný svařák zvolte víno střední kvality. Mnoho lidí si může myslet, že postačí víno z plastových lahví či krabicové. Není tomu tak! Jelikož víno samo o sobě není příliš dobré, snaží se ho lidé zachránit cukrem či dalšími přísadami. Chuť ve výsledku není nijak výjimečná. 

Nemusíte však použít drahé víno vysoké kvality za několik tisíc, toho by pro svařák byla na druhou stranu škoda. Střední kvalita tak bude ideální, a pokud možno, zvolte polosladké. Suché víno má trpčí chuť a je třeba ho více sladit.

Na kvalitě vína tedy částečně záleží, protože kyselé víno nepřebijete ani tím nejsladším medem. A nikdo se nechce při pití tohoto hřejivého nápoje tvářit jako ten citron na ozdobu. Navíc pokud chcete, aby se vám při svařování červeného vína odpařovalo co nejméně alkoholu, přidejte do něj lžičku klasického másla. Sice vám na hotovém svařáku vytvoří mastná oka, ale alespoň se pozná poctivá příprava.

medovy_svarak-03 

Co budeme potřebovat?

 

Jak na přípravu?

  1. Do středního hrnce nalijeme červené víno, přidáme celou skořici, hvězdičky badyánu a hřebíček.

  2. Víno s kořením začneme pomalu zahřívat, ale jakmile začne bublat, ihned vypneme sporák. Svařák by neměl vřít, protože alkohol se odpařuje při výrazně nižší teplotě než voda a vařením o něj přijdeme.
  3. Následně přidáme med a vše důkladně promícháme.

  4. Svařák můžeme nalít do hrnečků nebo sklenic společně s kořením. Nápoj lze dozdobit plátky citronu či pomeranče.

 

Nejenom, že si můžete pochutnat na domácím svařeném víně, ale rozhodně zavítejte také do ulic. S ochlazujícím se počasím ho bude na každém rohu spoustu. Můžete tak porovnat jednotlivé chutě a nakonec si vybrat svého favorita. Na zdraví!