Sladká dobrota, deka a chlupaté ponožky. Podzim zkrátka vybízí k zachumlání se do tepla. A k tomu nesmí chybět něco dobrého na zub. Proč tedy rovnou nevyužít i sezónní ingredience a upéct si něco velkolepého.
Než se vrhneme k samotnému receptu, možná může někomu vrtat hlavou, co to vlastně je ta melasa? Jedná se o hustý hnědý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru, nejčastěji z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Někteří uvádí, že je melasa zdravější než samotný rafinovaný cukr a obsahuje důležité vitamíny a minerály.
Používá se tedy jako zdravější alternativa cukru pro oslazení a dobarvování pokrmů. Můžete ji přidat do marinády na maso, do čaje, do mléka či do ovesné kaše.
Koláče jako takové se pečou k mnoha příležitostem a získaly si velkou oblibu již v dávných dobách. Svatební koláč například vznikl z dávného zvyku, který novomanželům velel sníst při obřadu posvátný pokrm. Ve starém Římě se zase zlomil nad hlavou nevěsty, aby pár žil v bohatství a jejich svazek byl plodný. Naproti tomu dívky ve staré Anglii si dávaly kousek svatebního koláče pod polštář. Věřily tak, že se jim ve snu zjeví jejich budoucí manžel.
Svatební koláče na Moravě bývaly často tak velké, že se musela do pece probourat větší dvířka, aby se daly upéct. Na Hané zase museli takový kolos nést dva statní muži na podložce.
Naproti tomu ve španělském městě Santiago de Compostela se ořechový koláč peče každoročně. Pokaždé je tomu tak na svátek svatého Jakuba, kdy si jej kupují poutníci a odnášejí domů. Po staletí se dodržuje tradice, kdy má koláč na svém povrchu kříž ve tvaru meče, který symbolizuje Řád svatého Jakuba z Compostely.
Ikonický jablečný koláč, který je neodmyslitelnou součástí Ameriky, přinesli do této země evropští osadníci. První americká kuchařka, která byla vydána, obsahovala rovnou dva recepty na jablečný koláč.
Už se vám ze všech těch lahodných koláčů sbíhají sliny? Pojďme se společně podívat na recept!
Co budeme potřebovat?
Těsto
250 g hladké mouky
35 g cukru krupice
1 g soli
140 g másla
45 g studené vody
Náplň
7 ks velkých vajec
100 g medu
100 g melasy
210 g tmavého třtinového cukru
300 g nahrubo nasekaných ořechů (pekanové, vlašské, lískové, mandle)
6 g soli
45 g rozpuštěného másla
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
Příprava korpusu
Smícháme si mouku, cukru, sůl a máslo. Zpracujeme do drobenky a přidáme ledově studenou vodu. Vše poté krátce zamícháme do hladkého těsta. To následně necháme v lednici odpočinout na 2 hodiny.
Vyjmeme těsto z lednice a vyválíme na pomoučeném válu na tloušťku přibližně 3 mm. Vymažeme si olejem formu na páj a opatrně do ní těsto přeneseme. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečicí papír a formu vyplníme suchými fazolemi nebo rýží. Následně pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení vytáhneme z trouby ven a papír s fazolemi vyjmeme.
Pro dozdobení můžeme ze zbytku těsta vykrojit různé tvary, které také upečeme na pečicím papíře. Po vychladnutí je lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.
Příprava náplně
Postupně smícháme cukr, vejce, melasu, med, sůl a nahrubo nasekané ořechy. Přidáme mletou skořici a mletý hřebíček. Vše promícháme a jako poslední přidáme máslo. Celou směs nalijeme na předpečený základ. Pečeme při 160 °C přibližně 35-40 minut.
Po vyjmutí z trouby potřeme ještě horký páj dvěma lžícemi medu. Dozdobit poté můžeme pocukrovanými tvary, které jsme si před tím upekli.
A lahodný dezert je na světě. Můžete si ho vychutnat třeba k odpolední kávě nebo s horkým kakaem při čtení oblíbené knížky. Dobrou chuť!