Tato „dospělá“ verze grilovaného sýra osloví milovníky pikantních chutí! Halloumi je lahodný, pevný sýr, který lze grilovat bez toho, aby se roztavil. Zachovává si svůj tvar a lahodnou krustu, která se při grilování vytváří. Skvěle se kombinuje s kořením a jakoukoli kořenící směsí. Naším kořením bylo Piri Piri smíchané s olivovým olejem. Ale pokud nemáte ostrá jídla v lásce, rozhodněte se pro jinou kořenící směs. Experimentujte a odhalte, jaké chutě se vám sedí nejlépe.
Halloumi je velmi neutrálně chutnající sýr. Připomíná mozzarellu, ale je mnohem pevnější než mozzarella. Na rozdíl od mnoha jiných sýrů není halloumi určen rovnou k jídlu. Je vyroben tak, aby byl tepelně upravován. Vyrábí se z kozího nebo ovčího mléka, i když někdy najdete halloumi i z kravského mléka. Tradičně se jedná o jídlo vyrobené a konzumované Řeky.
Co budeme potřebovat:
- plátky sýra Halloumi podle počtu strávníků
- 3 lžičky Piri Piri koření
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 mrkve nastrouhané
- trochu nastrouhaného bílého zelí
- 1 červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky
- 4 lžíce majonézy
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- 1 polévkovou lžíci limetkové šťávy
- 1 šálek sekaného koriandru
- rukolu nebo vaše oblíbené zelené lístky
- rajče nakrájené na plátky
- hamburgerové housky
Postup:
Do mísy vlijte olivový olej a přisypte Piri Piri. Do směsi vložte Halloumi sýr, promíchejte a nechte chvíli marinovat.
V další míse smíchejte nastrouhanou mrkev, strouhané zelí, cibuli a nasekané lístky koriandru. Přidejte majonézu spolu s limetkovou a citronovou šťávou a opět řádně promíchejte.
Zahřejte gril na střední teplotu a potřete jej trochou olivového oleje. Klidně z marinády, ve které jsou plátky Halloumi.
Pokládejte Halloumi na gril a opékejte z obou stran. Stačí pár minut, aby sýr z obou stran trochu zhnědl a dostal krásnou krustu.
Nakonec ještě na grilu prohřejte rozkrojenou hamburgerovou housku – krásně pak při skousnutí křupne.
Sestavte si hamburger – na housku dejte rukolu či jiné zelené listy, pak rajče. Následuje grilované Halloumi, které přikryjeme salátem z mrkve, zelí a cibule. Navrch opět můžeme dát několik zelených lístků.
Piri Piri Halloumi burger je skvělá vegetariánská varianta hamburgeru, která bude chutnat i těm, kteří jinak bezmasá jídla moc nepreferují.
Výborně chutnají zejména, když se o ně rozdělíte s přáteli.
Dobrou chuť.
Tipy na závěr:
Olej s Piri Piri, který zbyde v misce, nemusíte vylévat. Klidně jej nalijte do salátu z mrkve, zelí a cibule.
Pokud vám zbyde trocha červené cibule, můžete ji využít pro ozdobení hamburgeru jako jednu z vrstev.
I rajčata, případně kolečka cibule, můžete před vložením do hamburgeru krátce prohřát na grilu.