Historie guláše
Guláš je vynikající pokrm, který je v Česku považován za součást tradiční kuchyně. Kde ale tahle pochoutka vlastně vznikla? Většina lidí si myslí, že pochází z Maďarska. Slovo guláš totiž vzniklo ze slova “gulya”, což je maďarsky dobytek. Maďaři si pak z tohoto slova odvodili „gulyás“ a v Česku se z něj následně stal guláš. Úplný původ tohoto jídla však nejspíš sahá až do Turecka. Turkové svými vpády do Evropy totiž velmi obohatili středoevropský či balkánský jídelníček a údajně přinesli právě guláš. Maďaři následně recepturu obohatili o papriku a lahůdka byla na světě.
Naše receptura guláše se však od té maďarské ještě trošku liší. My guláš zahušťujeme a podáváme ho s knedlíkem. Kdežto Maďaři ho připravují spíše jako polévku a podávají v hlubokých talířích s bílým chlebem.
Základem guláše jsou správné suroviny
Maso
Nejdůležitější ingrediencí guláše je samozřejmě kvalitní maso. U nás se nejčastěji používá maso z hovězí kližky, ale guláš lze připravit také z vepřového či kuřecího masa.
Koření
Druhou důležitou přísadou je koření - sladká mletá paprika, gulášové koření, sůl a pepř.
Zelenina
V guláši nesmí chybět dostatek cibule. Říká se, že by jí mělo být stejné množství jako masa. A pak také nesmíme zapomínat na brambory.
Druhy guláše
Tokáň - do tohoto guláše se navíc přidávají houby, fazole či smetana.
Paprikáš - paprikáš opět obsahuje smetanu.
Perkelt - maso je v tomto guláši doplněno malým množstvím husté šťávy a někdy se do něj přidávají také rajčata, pálivé papričky a smetana.
Segedínský guláš - jinak také segedín je guláš s kysaným zelím a smetanou.
Guláš se tradičně připravuje v hlubokém hrnci. My jsme si pro vás však připravili recept na vynikající guláš z kotlíku! Postup vaření je stejný jako u klasického guláše, ale na skvělou atmosféru při přípravě a posezení okolo kotlíku budete ještě dlouho vzpomínat.
Co budeme potřebovat na pravý kotlíkový guláš? - 8 porcí
- 1 kg hovězího masa (kližky)
- 1 kg cibule
- 1 palička česneku
- 100 g sádla
- 2 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce gulášového koření
- 500 g brambor
- 2 ks mrkve
- 4 ks papriky
- ¼ kváskového chleba
- sůl a pepř
Jak na přípravu?
1. Nejprve si pod kotlíkem založíme oheň. Následně si nakrájíme maso asi na třícentimetrové kostky a cibuli s česnekem nadrobno.
2. Do kotlíku dáme rozpustit sádlo a udržujeme pod ním menší plamen, aby se maso nepřipálilo. Do kotlíku přidáme cibuli s česnekem a orestujeme. Následně přidáme maso a za stálého míchání necháme zatáhnout. Dále ho zaprášíme paprikou a gulášovým kořením, zamícháme a podlijeme vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Maso pak ještě osolíme a opepříme. Pozor však na množství soli, jelikož ji většinou obsahuje také gulášové koření. Vaříme zhruba jednu hodinu a podle potřeby maso podléváme.
3. Mezi tím si nakrájíme brambory, mrkev a papriku na kostky. Přidáme k téměř měkkému masu a vaříme do změknutí brambor. Z chleba odkrojíme kůrku, nakrájíme na kostičky a guláš s ním zahustíme. Vyzkoušíme a podle potřeby ještě osolíme.
Dobrou chuť!