Ramen

Japonská polévka ramen pomalu dobývá celý svět. Jedná se o velmi oblíbený silný vývar z kuřecího nebo vepřového masa, který je často kombinovaný s mořskou řasou kombu a pastou miso. V této polévce nesmí chybět ani pohankové nudle, plátky vepřového nebo kuřecího masa, sojová omáčka a pórek s jarní cibulkou. Pojďte si s námi tuto lahodnou polévku připravit!

ramen-03

 

Co budeme potřebovat?

  • 2,5 l drůbežího vývaru
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks čerstvého zázvoru (asi 10 cm)
  • 12 stroužků česneku
  • 1 ks mořské řasy Kombu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 4 ks vajec
  • 4 ks kukuřice (mladé klasy)
  • 12 ks japonské houby shitake
  • slunečnicový olej (podle potřeby)
  • 1 balení asijských vaječných nudlí
  • 200 g krůtího masa vařeného
  • 1 svazek pažitky
  • 2 plátky mořské řasy Nori

 

Jak na toramen-05

  1. Nejprve si připravte drůbeží vývar. Poté do něj přidejte přepůlené jarní cibulky, oloupanou a na kusy pokrájenou mrkev, nákrájený zázvor, příčně přepůlený česnek a řasu Kombu. Vše přiveďte k varu, potom snižte teplotu a vařte bez pokličky přibližně 1 hodinu. Vývar přeceďte do čistého hrnce, zredukujte asi na 2 litry a vmíchejte sojovou omáčku.

  2. Vejce vložte do vroucí vody a vařte 7 minut. Potom je ihned zchlaďte studenou vodou a následně oloupejte. Kukuřici podélně rozkrojte a spolu s houbami shitake orestujte na oleji.

  3. Nudle uvařte podle návodu na obalu a rozdělte do misek. Do každé misky přidejte krůtí maso nakrájené na tenké plátky a přelijte vývarem. Navrch pak dejte na půlky překrojená vejce, nasekanou pažitku a houby s kukuřicí.

TIP: Polévku ramen můžete připravit také pro vegetariány. Místo drůbežího vývaru použijte zeleninový a místo masa marinované tofu.

Dobrou chuť!