Když se řekne ratatouille, jistě se většině vybaví animovaná pohádka společnosti Pixar o malém kuchaříčkovi, který se rozhodl bojovat za lásku k vaření. Jeho tvůrci údajně oslavovali úspěch svého filmu Hledá se Nemo v jedné pařížské restauraci, kde si pochutnávali právě na tomto pokrmu. Producent byl zdejší atmosférou natolik okouzlen, že se o podobném podniku rozhodl natočit film.
Jak již sám název ratatouille napovídá, jedná se o tradiční francouzský pokrm, který je dodnes nedílnou součástí regionu Provence. Jeho jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. K základním ingrediencím patří lilek, rajčata, papriky, cuketa, okurky a koření. Na ratatouille je skvělé, že se nemusíte omezovat a můžete použít celou řadu zeleniny.
První známý recept na ratatouille pochází z 19. století a první známý výskyt jeho názvu z konce 18. století, ačkoli pokrm byl pravděpodobně dobře znám již dlouho předtím. Ať už je to jakkoli, ratatouille je charakteristickým pokrmem Nice, hlavního města Provence.
A jak se vlastně tento venkovský pokrm dostal do restaurací? Na jídelních lístcích se poprvé objevil ve 20. století, kdy se připravoval tradičním provensálským způsobem pouze z lilků, cuket, paprik, cibule a rajčat, obohacený o typické provensálské bylinky a sušené středomořské bylinky, které jsou součástí mnoha místních receptů. Z rolnického pokrmu připravovaného z mála dostupných surovin se ratatouille stalo jídlem hodným restaurací a dnes známým i za hranicemi země.
Tato světoznámá pochoutka, která získala na své slávě také díky animovanému filmu, dokonale zasytí a její příprava není vůbec složitá. Navíc chutná dobře za tepla i za studena. Ratatouille tak přijde k chuti nejen vegetariánům, ale také masovým jedlíkům, jako šťavnatá příloha, často také doprovázená grilovaným masem nebo rybami.
Co budeme potřebovat?
- 2 ks lilku (menší)
- 2 ks paprik
- 3 ks rajčat
- 2 ks cuket (střední)
- 1 stroužek česneku
- 1 ks šalotky
- 250 ml nakládaných loupaných rajčat (drcená 250-300 ml)
- 1 lžíce provensálských bylinek
- 6 snítek tymiánu
- 20 g másla
- olivový olej
- pepř mletý
- sůl
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- Nakrájíme si najemno šalotku a plochou stranou nože rozmačkáme česnek, které necháme na troše olivového oleje na pánvi zesklovatět.
- Česnek pak z oleje vyjmeme, přidáme rajčata, provensálské bylinky, sůl a pepř. Hotovou omáčku následně rozetřeme na dno zapékací mísy, nejlépe kulaté či oválné.
- Lilky, rajčata, cuketu a papriky si nakrájíme na tenké plátky. Poté plátky zeleniny naskládáme podle barev do dlaně do komínku. Komínky následně pokládáme do mísy, dokud ji celou nezaplníme. Zeleninu štědře pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.
- Z pečícího papíru vystřihneme kolečko nebo ovál podle tvaru zapékací mísy, které položíme přes zeleninu. Jen tak se rychle nepřipálí a bude se spíš dusit než péct.
- Ratatouille pečeme 45-60 minut a na posledních 10 minut dáme mísu pod gril.
- Na hotovém pokrmu necháme rozpustit plátky másla. Můžeme ho podávat s čerstvým kozím sýrem a nakrájenou bagetou zakapanou olivovým olejem, kterou lehce opečeme v troubě.
A voilà, skvělá pochoutka je na světě! Nezbývá nic jiného než popřát bon appétit!