Mnoho z nás si při slově dovolená vybaví všelijaké chutě a pokrmy, které jsme během svých cest ochutnali. Máme s nimi spojenou pohodu, klid, dobrodružství a ve většině případů i teplo a zvuk vln, které dopadají na pláž. Pojďme si společně připomenout tyto momenty, kdy se svět na chvíli zastavil a byli jsme pouze hlavou na jednom místě.
Tzatziky
Začněme s nejjednodušším dipem, bez kterého se řecká kuchyně jednoduše neobejde. Spojení hutného jogurtu a svěží okurky je perfektní kombinací snad ke každému jídlu. Tak si pojďme říct, jak si je připravit.
Co budete potřebovat:
- 500 g řeckého bílého jogurtu
- 1 středně velká okurka
- 2 stroužky česneku (můžete dát i podle chuti více)
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Okurku omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhanou okurku dejte do utěrky, posolte ji (asi 1/2 lžičky soli) a nechte asi 10 minut stát, aby pustila vodu. Poté okurku pevně vymačkejte, abyste odstranili co nejvíce vody.
- Oloupejte česnek a jemně ho nasekejte nebo utřete.
- V míse smíchejte řecký jogurt, vymačkanou okurku, utřený česnek, olivový olej a citronový džus. Dobře promíchejte.
- Přidejte nasekaný kopr a ochuťte solí a pepřem podle chuti. Důkladně promíchejte.
- Nechte tzatziki před podáváním alespoň 1 hodinu odpočívat v lednici, aby se spojily chutě.
Souvlaki
Grilované maso, které je plné chuti a ještě k tomu nebudete muset trávit hodiny v kuchyni. Tyto špízy se také hodí k letnímu grilování. Garantujeme Vám, že jak je ochutnáte (třeba i s tzatziky), tak se budete cítit jako byste byli v Řecku.
Co budete potřebovat:
- 500 g kuřecích prsou nebo stehen (bez kosti a kůže)
- 3 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 3 stroužky česneku, nasekaného nebo utřeného
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky mleté papriky (volitelně pro barvu a chuť)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Dřevěné nebo kovové špízy
Postup:
- V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, nasekaný česnek, oregano, papriku, sůl a pepř, aby vznikla marináda.
- Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Maso dejte do marinády, dobře promíchejte, aby bylo kousky rovnoměrně pokryté. Přikryjte a nechte marinovat v lednici alespoň 1 hodinu, ideálně déle (4 hodiny nebo přes noc pro intenzivnější chuť).
- Pokud používáte dřevěné špízy, namočte je do vody na alespoň 20 minut před grilováním, aby se během grilování nezapálily.
- Maso navlékněte na připravené špízy.
- Gril předehřejte na střední až vysokou teplotu. Grilujte špízy z každé strany 3-4 minuty, nebo dokud maso není dobře propečené a zlatohnědé.
Spanakopita
Pokrmy z listového těsta patří k Řecku asi stejně jako tzatziky nebo gyros. Většina z nás zná baklavu, ale pojďme si představit i slaný pokrm z listového těsta. Nejlepší na tom je, že nemusíte čekat, až Spanakopita vychladne. Podává se i za tepla.
Co budete potřebovat:
- 500 g listového těsta (můžete použít i hotové, mražené)
- 500 g čerstvého špenátu (nebo mraženého, rozmrazeného a důkladně vymačkaného)
- 200 g feta sýra, rozdrobeného
- 1 střední cibule, nakrájená na jemno
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
- 1/4 šálku čerstvého kopru, nasekaného
- 3 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička muškátového oříšku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Rozpuštěné máslo nebo další olivový olej pro potírání těsta
Postup:
- Příprava náplně:
- Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho a v osolené vodě ho povařte do změknutí, pak okapejte a důkladně vymačkejte veškerou vodu. Nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi na 1 lžíci olivového oleje zpěňte nakrájenou cibuli a jarní cibulku, dokud nezměkne.
- Do mísy dejte špenát, cibuli, kopr, feta sýr, vejce, muškátový oříšek a promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Příprava těsta:
- Rozehřejte troubu na 180°C.
- Listové těsto rozložte na pracovní plochu. Pokud používáte zmrazené těsto, nechte ho podle instrukcí odležet, aby bylo pružné a snadno se s ním pracovalo.
- Menší pekáč nebo zapékací formu vymažte olejem nebo vymažte máslem.
- Položte první vrstvu těsta do formy, tak aby okraje přesahovaly kraj. Každou vrstvu těsta potřete rozpuštěným máslem nebo olejem a přidejte další vrstvu, celkem 4-5 vrstev.
- Sestavení spanakopity:
- Na připravené vrstvy těsta rovnoměrně rozprostřete náplň.
- Překryjte náplň dalšími vrstvami těsta, opět každou vrstvu potírajte máslem nebo olejem. Konce těsta, které přesahují, přehněte zpět dovnitř formy, aby byla náplň dobře uzavřená.
- Nakonec celý vrch potřete máslem nebo olejem a nožem udělejte několik řezů, které umožní unikat páře.
- Pečení:
- Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, než vrch zezlátne a těsto je křupavé.
- Podávání:
- Nechte spanakopitu chvíli odpočinout před krájením. Podávejte teplou nebo na pokojové teplotě.
Věříme, že jsme vás navnadili na bohatou řeckou kuchyni, které se skládá z nespočtu vynikajících pokrmů. Určitě nějaký vyzkoušejte a pochlubte se nám na našem Facebooku. Rádi se koukneme, jak se vám to povedlo.