Co nesmí na štědrovečerní tabuli chybět? Přece rybí polévka! Ta je její součástí už po staletí. Tradice je třeba dodržovat, a proto by neměla chybět ani na vašem stole. Pokud rybí polévku milujete, můžete si ji samozřejmě připravit kdykoliv během roku. Vyzkoušejte náš osvědčený recept.
Co budeme potřebovat
- 1 kapří hlava
- 500 g odřezků z kapra
- 75 g mlíčí nebo jiker
- 200 g mrkve
- 200 g kořenové petržele
- 200 g celeru
- 1 ks cibule
- 2 ks starších rohlíků (nebo žemlí)
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- Sůl, muškátový květ nebo oříšek
Jak na to
1. Nejprve kapří hlavu zbavte očí, žaber a očistěte ji. Část kořenové zeleniny nakrájejte na kostky a část nechejte v celku. Do většího hrnce pak vložte hlavu i odřezky z kapra. Přidejte polovinu zeleniny v celku, pepř, nové koření a bobkový list. Všechno zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte k varu. Polévku vařte na mírném plameni asi 25-30 minut. Následně vývar sceďte, maso z kostí i hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.
2. V jiném hrnci si rozpusťte máslo a přidejte zbytek zeleniny nakrájené na kostičky. Krátce osmahněte, přidejte najemno nakrájenou cibuli a opět osmahněte. K zelenině přidejte mouku a chvíli orestujte.
3. Do zeleninové zásmažky přidejte rybí vývar, nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového květu a osolte. Vše dobře promíchejte a na mírném ohni vařte asi 15-20 minut.
4. Do hotové polévky vmíchejte nakrájené maso z kapra a nasekanou petrželku. Rohlíky nakrájejte na kostky a opečte na másle.
Dobrou chuť.