Proč právě špenát?
Špenát se k nám dostal až z dalekého Íránu a Afghánistánu, kde rostl naplano. Je známý a oblíbený pro vysoký obsah vitamínů a minerálů. Neobsahuje sice tolik železa, jak bylo dříve mylně uváděno, ale i přesto je pro naše zdraví velmi prospěšný. Špenát je oblíbený po celém světě a můžeme ho najít téměř ve všech kuchyních. Dobře se kombinuje s ostatními potravinami, jelikož má neutrální chuť. Jestliže dáváte přednost čerstvému špenátu, zaměřte se při jeho koupi na to, aby jeho listy byly krásně zelené a řapíky pevné.
Co špenát obsahuje?
- Vitamín E - pomáhá organismus chránit před karcinogenními chorobami. Snižuje únavu, pomáhá chránit játra a cévy
- Draslík - může nám pomoci s vysokým krevním tlakem, zácpou a anémií
- Kyselina listová - přispívá ke správné psychické činnosti, správné funkci imunitního systému a další
- Vitamín C - pomáhá zlepšit zrak, činnost srdce či duševní svěžest
- Antioxidanty - pomáhají chránit zrak před škodlivým UV zářením
Špenát v polévce
Proč konzumovat špenát zrovna v polévce? Polévka totiž dokáže náš organismus zahřát a tělo lépe zpracovává potraviny, které jsou teplé. Navíc nám dodá potřebnou energii a cenné minerální látky. Díky polévce dostaneme do našeho organismu také velmi potřebnou vodu.
Proto jsme pro vás připravili recept na vynikající špenátový krém. Tady je:
Špenátový krém
Co budeme potřebovat? - 4 porce
- 800 ml vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 1 ks cibule
- 2 lžíce másla nebo olej
- 2 lžíce mouky
- 125 g špenátu
- chléb, toast
- sůl, pepř
Jak na přípravu?
- Nejprve si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobno. Dále si dáme do hrnce rozpustit máslo nebo olej a cibuli osmažíme do zlatova. Zaprášíme moukou a chvíli restujeme.
- Vzniklou jíšku zalijeme vývarem a necháme 10 minut zavařit. Potom přidáme sušený špenát a vaříme dalších 5 minut.
- Polévku odstavíme ze sporáku a rozmixujeme v hladký krém. Přidáme smetanu a dochutíme podle potřeby. Podáváme s opečeným toustem nebo chlebem.