S příchozím jarem se obměňuje i jídelníček a do pokrmů se přidávají čerstvé bylinky či zelenina. Talíře hrají nejrůznějšími barvami symbolizující jaro a s prodlužujícími dny i více sluníčka, přichází i nová energie. Pojďte si dopřát něco jarního a lehkého pro ten správný start.
Quiche neboli také slaný koláč chutná skvěle za tepla i za studena. Výborně splní svou funkci jako odpolední svačinka či pohoštění pro návštěvu. Skvělé na tomto koláči je, že má mnoho podob a na internetu najdete spoustu variant. Každý si tak může svůj quiche vyladit dle chuťových preferencí. Do směsí tedy můžete přidat například sýr, chřest, brambory, brokolici, slaninu, smetanu - zkrátka to, co si zrovna váš mlsný jazýček žádá.
Popularita tohoto pečiva v posledních letech stoupla a dostala se až za oceán do Ameriky. Vlastně je natolik oblíbený, že se 20. května slaví Národní den quiche. Jeho obliba tkví hlavně v jeho jednoduchosti a od původní varianty se sádlem a vejci urazil opravdu kus cesty.
Ale odkud se vzal? Vlastně má tak trochu francouzské i německé kořeny, protože se zrodil v Lotrinsku. Nejstarší recept na quiche představoval otevřený koláč naplněný směsí vajec, smetany a slaniny. Dříve se využívalo těsto chlebové a od minulého století se používá i listové.
Tento velmi vydařený koláč si také oblíbil Stanislav I. Leszczyński, nejdéle žijící polský král. Ačkoliv nikdy nesídlil v hlavním městě Lotrinska, vedl na hradech svých lotrinských vévodů velmi bohatý život. Za současnou podobu quiche tak můžeme vděčit královu kuchaři Vincentovi de la Chapelle, neboť kamkoliv panovník cestoval, tak tuto pochoutku vyžadoval. Když král zemřel a Lotrinsko bylo připojeno k Francii, quiche si s úspěchem razil cestu po celém francouzském království.
Ve Francii je zvykem podávat quiche jako předkrm nebo lehkou večeři. Samozřejmě nesmí chybět i vhodné bílé víno. Francouzské variance mohou obsahovat kozí sýr, lososa, pórek či chřest. Už se vám sbíhají sliny a láká vás ochutnat koláč, který si razil cestu staletími a získal oblibu polského panovníka? Pojďte se s námi podívat na zdravější verzi se špenátem, žampiony a tofu. Jeho příprava je jednoduchá a co je nejdůležitější, následná chuť doslova královská.
Co budeme potřebovat?
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 240 g rostlinného margarínu
- 10 lžic ledové vody
- špetka soli
- špetka kurkumy
Náplň
- 1 kostka silken tofu (hedvábné tofu)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 ks menší cibule
- 200 g hnědých žampionů
- 230 g čerstvého špenátu
- 150 g uzeného tempehu
- 2 lžíce cizrnové mouky nebo kukuřičného škrobu
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- kurkuma
- mletý koriandr
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- Smícháme mouku s rostlinným margarínem, přidáme vodu, sůl a kurkumu. Následně těsto zpracujeme. Zpracované těsto zabalíme do folie a dáme do lednice odpočinout.
- Odpočaté těsto vyjmeme z lednice, vyválíme a vmačkáme do koláčové formy. Propícháme vidličkou a dáme přibližně na 10 minut předpéct.
- Pro přípravu náplně orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme houby a nakrájený uzený tempeh. Celou směs restujeme přibližně 5 minut. Následně přidáme nakrájený špenát a dochutíme solí a pepřem.
- Tofu rozmixujeme s mlékem, cizrnovou moukou či kukuřičným škrobem a lahůdkovým droždím na hladkou hmotu. Dochutíme solí, pepřem, kurkumou a koriandrem.
- V míse smícháme směs tofu a hub se špenátem. Vše vylijeme na předpečené těsto a opět pečeme 35 minut.
- Před krájením necháme vychladnou a můžeme podávat.
Tento quiche je skvělým jarním receptem, protože obsahuje špenát, který je typicky jarní zeleninou, kurkumu a koriandr, které jsou kořením s jasnou, sluneční barvou a intenzivním aroma, evokující jaro a nový začátek.
Dobrou chuť!