Šťavnatý hamburger

Klasický americký hamburger podávají i ty nejlepší restaurace a je považován za plnohodnotné hlavní jídlo. Jeho příprava není složitá a zvládne ji i kuchař začátečník. Známe ale pár triků, které vám přípravu tohoto oblíbeného pokrmu pomohou zvládnout na jedničku.


burger-03


Co budeme potřebovat

Na samotný burger si připravte:

• 750g mletého masa. Nejlepší je hovězí zadní, mleté nahrubo. Nebojte se trochu tučnějšího – bude pak šťavnatější
• 1 menší cibule nakrájená nadrobno. Podle chuti můžete dát červenou, žlutou či bílou
• 2 lžičky Kostera koření na mletá masa
• 1 stroužek česneku – lze nahradit jednou lžičkou Kostera granulovaného česneku
• 1 lžíce nasekané zelené petrželky. Čerstvá je lepší, ale i sušená udělá svou práci
• 2 lžičky omáčky worcester
• 1 lžička hořčice. Dejte takovou, která vám chutná.
• 1 vejce
• sůl
• pepř
• trochu oleje. Je moderní prosazovat olivový olej, ale i běžný slunečnicový klidně použijte.

Na sestavení hamburgeru ještě potřebujete: 

• 4 velké hamburgerové housky, nebo 6 menších
• 4 plátky sýra – čedar, eidam či jiný podle chuti
• několik na kyselo nakládaných okurek
• rajče nakrájené na plátky
• 2 lžíce majonézy
• 2 lžíce hořčice
• 1 střední cibule nakrájená na plátky
• pár listů nějakého salátu či jiné listové zeleniny – hlávkový salát, ledový, římský, rukola apod
• oblíbená omáčka k masu – barbecue, pepřová apod.

brgr-04

 
Jak na to

TIP: před zpracováním nechte mleté maso řádně vychladit – bude se s ním lépe pracovat a nebude se tak lepit na ruce. Také tuk zůstane v mase a ne na rukou.

1. Všechny ingredience na burger vložte do mísy a pořádně promíchejte. Dejte si záležet, aby se vše opravdu rovnoměrně promísilo – nechcete mít v jednom kousku hamburgeru všechnu sůl či česnek, a jinde by chybělo. 

TIP: do směsi můžete přidat několik lžic studené vody. Hamburgery tak budou o trochu šťavnatější. Voda ale ať je co nejstudenější.


2. Rozdělte masovou směs na tolik částí, kolik máte housek. Ze směsi vytvořte placičky. Měly by mít v průměru o něco více než hamburgerové housky, ale ne o moc. Při smažení se totiž o trochu zmenší. Ve výsledku budeme mít burgry stejně velké, nebo o něco menší než housky. Jejich výška bude okolo 1,5 cm.

TIP: nedělejte burgerové placičky příliš vysoké. Je sice lákavé mít v hamburgeru spoustu masa, ale burgery se budou hůř smažit a nebudou ani dobře vypadat, ani se dobře jíst.


3. Rozpalte gril, nebo rozehřejte grilovací pánev. Stačí střední plamen – nestojíme o spálený povrch a syrový vnitřek burgeru. Pokládejte burgery na horkou pánev tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

TIP: před položením burgeru na pánev do něj prstem udělejte malý důlek vprostřed. Při smažení se totiž mírně vyboulí, tak ať nevypadá jako čočka.

4. Burgry nechte ležet na pánvi asi 3-5 minut, podle jejich výšky. Nepohybujte s nimi. Jestli se na pánev burger přilepí, nesnažte se ho odlepit. Jakmile bude správně dosmažen, pustí se pánve sám. Mezi tím si rozkrojte housku a dejte obě poloviny také na horkou pánev či gril. Housce bude stačit půl až jedna minuta.

5. Otočte burgery a opečte je z druhé strany 3-4 minuty. Pak na poslední minutku položte na burger plátek sýra. Mezi tím natřete obě poloviny housky majonézou a hořčicí. Na spodní část housky postupně dejte lístek salátu či trochu rukoly, osmažený burger s plátkem sýra, dozdobte kroužky cibule, okurkou plátkem rajčete, pokapejte barbecue, pepřovou či jinou oblíbenou omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.

Při výrobě hamburgeru není nutné dodržovat nějaký přesný postup ani množství ingrediencí. Dělají se vegetariánské hamburgery, místo hovězího lze použít tuňáka, místo housky zkuste žampion portobello, experimentujte s kořením atd.


TIP: zkuste i další kořenící směsi z nabídky našeho eshopu.