Tikka Masala: Legendární pokrm spojující kultury a chutě

Tikka masala je jedním z nejznámějších pokrmů, který spojuje indické a britské kulinářské tradice. Tento krémový a kořeněný pokrm se stal oblíbeným po celém světě a jeho jedinečná chuť láká nejen milovníky exotické kuchyně. Ale jak vlastně vznikla tikka masala a co ji činí tak výjimečnou?

tikka2-01


Tikka masala je obvykle připravována z kousků kuřete, které jsou marinovány v jogurtu a směsi koření, grilovány na jehle (tikka) a poté ponořeny do bohaté rajčatovo-smetanové omáčky. Toto spojení pikantní a jemné chuti zajišťuje unikátní gastronomický zážitek, který si rychle získal oblibu v restauracích po celém světě. I když mnozí tikka masalu považují za tradiční indický pokrm, její příběh je trochu složitější.

Historie Tikky Masalytikka2-03

Přestože přesný původ tikka masaly zůstává nejasný, existuje několik teorií. Jednou z nejrozšířenějších je, že tikka masala byla vytvořena ve Velké Británii v 60. letech 20. století. Indičtí kuchaři, kteří emigrovali do Spojeného království, začali upravovat tradiční indická jídla podle chutí britských zákazníků, kteří preferovali mírně kořeněná a krémová jídla. Podle legendy prý jeden zákazník požádal o "něco s omáčkou" a kuchař improvizoval tím, že přidal rajčatovo-smetanovou omáčku k již připravenému kuřecímu masu.

Indie a Velká Británie si tak mohou nárokovat vynález tohoto pokrmu, ale jednou věcí je jisté – tikka masala je symbolem kulinářského spojení mezi těmito dvěma kulturami.

Recept na Tikka Masalu

Ingredience:tikka2-02

  • 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
  • 200 g jogurtu
  • 2 lžičky garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 400 g rajčatového pyré
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • Čerstvý koriandr na ozdobu
  • Sůl a pepř podle chuti
     

Postup:

  1. Smíchejte jogurt, garam masalu, kurkumu, koriandr, zázvor a česnek. Přidejte kuřecí kousky a nechte marinovat v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.

  2. Marinované kuře grilujte nebo opečte na pánvi, dokud nebude zlatavé a hotové. Odložte stranou.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte cibuli, dokud nebude měkká a zlatavá. Přidejte rajčatové pyré a koření podle chuti (další garam masala, sůl, pepř). Vařte 10 minut na mírném ohni.
  4. Přidejte smetanu do rajčatové omáčky a dobře promíchejte. Přidejte kuřecí kousky a nechte vařit dalších 10 minut, aby se chutě propojily. 
  5. Podávejte s rýží basmati nebo indickým chlebem naan, ozdobené čerstvým koriandrem.

Tikka masala je jedním z pokrmů, který propojuje různé kultury, chutě a příběhy. Ať už ji připravíte doma, nebo ochutnáte v restauraci, vždy vás přenese na cestu plnou chutí.