Možná si říkáte, že vánoční šunka na český stůl nepatří. To se ovšem připravujete o úžasnou pochoutku! Vánoční šunka neobvykle doplní vaši slavnostní tabuli a provoní dům dokonalým spojením pečeného masa a výrazného koření. Jak tuto anglosaskou dobrotu připravit?
Kouzlo koření pěti vůní
Tím nejdůležitějším základem vánoční šunky je kvalitní marináda. Variant, jak zkombinovat různá koření a dochucovadla, najdete opravdu mnoho. My jsme na váš vánoční stůl vybrali tu, která je pro nás dokonalým spojením tradiční chuti české šunky a křupavé krusty s asijským nádechem.
Hlavní ingrediencí této marinády je koření pěti vůní, které se skládá ze skořice, hřebíčku, badyánu a fenyklu. Používá se nejvíce na jihu Číny a ve Vietnamu, nápaditě však ochutí i naši českou šunku.
Co budeme potřebovat?
- 1,5 až 2 kg šunky od kosti (v celku)
- 1 lžíce oleje
- 5 lžic tekutého medu
- 0,5 lžičky chilli omáčky
- 2 lžičky koření pěti vůní
- 1 lžíci mletého zázvoru
- 2 lžičky sušeného česneku
Jak na přípravu?
- Kůži na šunce na povrchu naříznete na čtverce či kosočtverce. Neřežte příliš hluboko, stačí cca 0,5 cm.
- Připravte si marinádu. Smíchejte olej, chilli omáčku, med, koření pěti vůní, mletý zázvor a sušený česnek.
- Dejte šunku na plech a potřete ji marinádou. Nešetřete – čím více dáte marinády, tím intenzivnější chuti dosáhnete.
- Šunku pečte ve vyhřáté troubě na 180 až 190 °C přibližně 30 minut.
Krájení vánoční šunky je malou slavností, proto ji můžete podávat v celku a krájet až před hosty. Vánoční šunku perfektně doplní banketní pečivo nebo různě upravené brambory.
Přejeme vám krásné vánoční svátky v kruhu nejbližších a dobrou chuť!