Vánoční šunka

Možná si říkáte, že vánoční šunka na český stůl nepatří. To se ovšem připravujete o úžasnou pochoutku! Vánoční šunka neobvykle doplní vaši slavnostní tabuli a provoní dům dokonalým spojením pečeného masa a výrazného koření. Jak tuto anglosaskou dobrotu připravit?

pecena_sunka_uvod 


Kouzlo koření pěti vůnípečená šunka

Tím nejdůležitějším základem vánoční šunky je kvalitní marináda. Variant, jak zkombinovat různá koření a dochucovadla, najdete opravdu mnoho. My jsme na váš vánoční stůl vybrali tu, která je pro nás dokonalým spojením tradiční chuti české šunky a křupavé krusty s asijským nádechem.

Hlavní ingrediencí této marinády je koření pěti vůní, které se skládá ze skořice, hřebíčku, badyánu a fenyklu. Používá se nejvíce na jihu Číny a ve Vietnamu, nápaditě však ochutí i naši českou šunku.



Co budeme potřebovat?



Jak na přípravu?pečená šunka v pekáči

  1. Kůži na šunce na povrchu naříznete na čtverce či kosočtverce. Neřežte příliš hluboko, stačí cca 0,5 cm.

  2. Připravte si marinádu. Smíchejte olej, chilli omáčku, med, koření pěti vůní, mletý zázvor a sušený česnek.

  3. Dejte šunku na plech a potřete ji marinádou. Nešetřete – čím více dáte marinády, tím intenzivnější chuti dosáhnete.

  4. Šunku pečte ve vyhřáté troubě na 180 až 190 °C přibližně 30 minut.

Krájení vánoční šunky je malou slavností, proto ji můžete podávat v celku a krájet až před hosty. Vánoční šunku perfektně doplní banketní pečivo nebo různě upravené brambory.


Přejeme vám krásné vánoční svátky v kruhu nejbližších a dobrou chuť!