Kimchi je pro Jihokorejce něco jako česnek pro Čechy. K fermentovanému křupavému zelí s pikantní sladkou chutí se možná budete muset, jako třeba k tvarůžkům, projíst, ale za odměnu vás čeká nespočet zdravotních benefitů. A musíme přiznat, že účinky česneku hravě strčí do kapsy.
Zlaté národní dědictví
První zmínky o kimchi najdeme asi v 3 000 let staré čínské poezii. Recept opředený tajemstvím léku na dlouhověkost se v korejských rodinách předává z generace na generaci až dodnes. A přitom je jeho složení tak jednoduché. Obsahuje pouze zeleninu a koření, a tak si ho s trochou trpělivosti můžete doma vyrobit sami.
Díky fermentaci, neboli mléčnému kvašení, si uchovává cenné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Takový způsob skladování zeleniny na zimu se používá i u nás a nebude pro vás zcela neznámý. Stojí třeba za oblíbenými kvašáky nebo kysaným zelím.
A teď už ke slibovaným blahodárným účinkům kimchi na zdraví:
- Snižuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu cukru v krvi.
- Má antioxidační a detoxikační účinky, čistí střeva od odpadů a toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin.
- S pomocí vlákniny brání vzniku zácpy.
- Zlepšuje funkce trávicího systému - je silným probiotikem díky obsahu bakterií Lactobacillus.
- Chrání tělo před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, čímž zpomaluje stárnutí a posiluje imunitní systém.
- Obsahuje flavinoidy, které brání růstu a množení rakovinotvorných buněk.
- Podporuje hubnutí a zmírňuje chuť k jídlu.
Není divu, že kimchi v Koreji přidávají jako přílohu k téměř každému jídlu. Vmíchat jej ale můžete i do asijských polévek nebo ke smažené rýži se zeleninou. Konzumovat ho můžete hned po odležení a v lednici vydrží po otevření i 5-6 měsíců.
Kimchi
Co budeme potřebovat?
- velké čínské zelí
- 4 stroužky česneku
- drcené chilli papričky
- mletá sladká paprika
- 3 lžíce sojové nebo rybí omáčky
- lžička sušeného zázvoru
- 3 lžíce třtinového cukru
- sůl
- dle chuti ředkvičky, mrkve, papriky a jarní cibulku
- větší zavařovací sklenice
Jak na přípravu?
- Čínské zelí nakrájejte a alespoň na dvě hodiny vložte do osolené vody.
- Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké nudličky, nadrobno nakrájejte také papriku, ředkvičky a jarní cibulku.
- Oloupejte a nadrťte česnek.
- Po dvou hodinách sceďte zelí a propláchněte ho vodou. Ochutnejte, zda není příliš slané nebo naopak plané. Podle potřeby buď znovu propláchněte, nebo ještě na chvíli naložte do solné lázně.
- Promíchejte zelí se zeleninou, sojovou nebo rybí omáčkou, chilli, česnekem, zázvorem, mletou paprikou a třtinovým cukrem.
- Napěchujte směs do větší zavařovací sklenice.
- Zpočátku nechte kimchi “rozběhnout” při pokojové teplotě s mírně povoleným víčkem a po 2 dnech ho na další 2 dny přesuňte do lednice.
Dobrou chuť!
Existuje asi 200 různých druhů kimchi. Tradice velí ženám, které se chtějí vdát, aby zvládly připravit několik různých typů kimchi. Zřejmě proto existuje korejské přísloví: Muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimchi.