5 nejlepších bylinek a koření na grilování

Grilovací sezóna už je tady. Venku voní opečené maso, ryby, sýry a popíjí se vychlazené nápoje. Marinády se připravují ve velkém, aby všechno, co se dá na gril, mělo tu jedinečnou a znamenitou chuť. Pojďme se společně podívat na bylinky a koření, které vám zaručí znamenitý požitek z ugrilovaných pokrmů.

bylinka_grilovani_1

 

Jsou lepší sušené nebo čerstvé bylinky? 

Můžete použít obojí, ale u sušených budete mít jistotu. Čerstvé bylinky mohou totiž během tepelné úpravy zhořknout. Ke grilování proto doporučujeme sušené.

Pokud se rozhodnete připravit si vlastní grilovací směs, je třeba ji připravovat ze sušených ingrediencí. Základem grilovacího koření by měly být bylinky a ne sůl, kterou mnoho již hotových grilovacích směsí obsahuje. Pokud se rozhodnete pro vlastní, sůl samozřejmě můžete přidat až nakonec na pokrm.

Jestliže budete grilovací koření používat hned, je dobré podpořit jeho vůni. Toho docílíme tak, že jeho ingredience prohřejete na suché rozpálené pánvi. Neměli byste také zapomenout na to, že v případě mokrého marinování může větší množství bylinek způsobit hořkou chuť. Marinování tak musíte zkrátit nebo zvolit suché marinování. Jestliže vám suché bylinky z masa opadávají, můžete ho navlhčit olejem a pak nanést potřebné koření a bylinky.
bylinka_grilovani_2

Oregano

Čerstvé oregano má trošku jinou chuť než sušené, je pikantnější. Skvěle se hodí k rybám, všem druhům masa, zelenině. Skvěle se také hodí do rajčatových a okurkových salátů a zlepší stravitelnost papriky.
 

Rozmarýn

Skvěle se hodí k rybám, na červené maso i drůbež nebo také do mletého masa. Rozmarýn se přidává do oleje na nakládání a potírání při grilování. Dejte si však pozor, protože je silně aromatický, a pokud je ho moc, může způsobit nahořklou chuť pokrmu. Pokud se rozhodnete dělat špízy, můžete použít celé snítky. Také se hodí pro uzení nebo na závěr pro dochucení kuřete.
 

Tymián

Skvěle se hodí na sladkovodní ryby, kdy můžete dovnitř vložit snítku tymiánu s kouskem citronu. Hodí se také do nálevů nebo při nakládání před grilováním. Pokud vám nevadí kombinace sladkých a slaných chutí, skvěle taky chutná s vepřovým masem s jablky. Varianta citronového tymiánu se také výborně hodí ke grilování cukety nebo chřestu. 

Pepř

Pokud máte kvalitní kousek masa, více než sůl a pepř skutečně nepotřebujete. Červený pepř se skvěle hodí na kachnu, zvěřinu nebo mořské plody. Bílý pepř můžete využít na ryby, zeleninu, omáčky nebo sýry. Zelený pepř je skvělý ke všem druhům masa a krásnou parádu udělá i na steaku z lososa.
bylinka_grilovani_3

Paprika

Mletá paprika bývá základem mnoha kořenících směsí ke grilování. Paprika uzená mletá se skvěle hodí na ochucení grilovaných mas. Sladká paprika je skvělá do marinád na grilování či mletého masa. Můžete si také připravit domácí marinádu z pálivé papriky na jehněčí kotlety nebo ze sladké papriky na kuřecí stehna.

Pro přípravu takové marinády budete potřebovat:

V této směsi nechte přes noc kuřecí stehna marinovat. Další den můžete maso vytáhnout z marinády na gril. Pokud bude potřeba, můžete ho zakápnout olivovým olejem a zprudka grilovat. 

Dopřejte si masové či sýrové grilované pochoutky se zeleninou i pečivem a jednoduše si užívejte ten příjemný požitek z krásného počasí a dobrého jídla. Dobrou chuť!