Všichni poznáme badyán hned na první pohled. Jeho typický tvar - osmicípá hvězda, je nepřehlédnutelný. Avšak i tak si mnoho lidé plete badyán a anýz. Mají podobnou chuť a vůni, ale může to být zapříčiněno i jeho hovorovým označením jako hvězdicový anýz či čínský anýz. Teď už je zřejmé, odkud toto koření pochází - z jižní Číny a Vietnamu.
Badyán se vyznačuje jemně palčivou, výraznou a sladkou chutí, proto je potřeba dát pozor, kolik ho použijeme do připravovaného pokrmu. Raději méně a poté přidat.
Léčivé účinky badyánu
Využití badyánu v kuchyni je široké, avšak má i léčivé účinky, o kterých se moc nemluví.
Nejčastěji je využíván při poruchách trávení, a to v případě nadýmání, plynatosti a zácpy.
Zejména v zimních měsících bychom měli badyán zařazovat do svého jídelníčku, jelikož povzbuzuje imunitní systém, takže se jedná o skvělou volbu pro prevenci chřipkových a virových onemocnění. Pokud už jste onemocněli chřipkou či se potýkáte s respiračními problémy (kašel, astma, bronchitida), tak i v tomto případě vám může badyán pomoct.
Díky svým uvolňujícím účinkům je badyán také dobrou volbou při psychické nepohodě. Tento klenot pomáhá uvolňovat svaly, které jsou například při úzkosti velmi stažené a v tenzi. Zároveň napomáhá v boji s nespavostí.
Využití badyánu v kuchyni
Jak již bylo výše zmíněno, tak badyán je charakterizován velmi výraznou a aromatickou chutí. Proto chápeme, že není pro každého. Avšak se objevuje v pokrmech, kde bychom ho úplně nečekali.
Díky své intenzivní chuti je nedílnou součástí každého správného punče a svařeného vína. Kdy těmto teplým nápojům dodá hloubku a perfektně je dochutí.
Jakmile si přivoníme k badyánu, tak se většině z nás vybaví Vánoce. Čerstvě upečený perník, jehož vůně se rozléhá po celém domově. Avšak můžeme jej přidat i do jiných koláčů nebo sušenek. Perfektně se hodí k jablkům, hruškám a švestkám, proto se jej nebojte přidat i do ovocných kompotů.
I když se u nás dává primárně do dezertů, tak je i skvělou volbou k dochucení masa. Ne nadarmo je to jedno z koření v oblíbené směsi Pěti vůní. Hodí se jak ke kuřecímu, tak i hovězímu a vepřovému masu.
Každý z nás má recept na vývar od své babičky. Pokud ho chcete vyšperkovat a posunout o level výš, tak do něj přidejte trošku badyánu. Tuto pro nás možná trochu překvapivou kombinaci chutí však můžeme znát z oblíbeného vietnamského vývaru Pho.
Jak jste se právě dozvěděli, tak badyán má celou řadu využití v kuchyni, ale zároveň se jedná i o léčivé koření, které bychom neměli ve svém jídelníčku vynechávat.