Co jste o našich vývarech nevěděli

Vaření je především o rozmanitých chutích, které vašemu jídlu dodávají použité ingredience. Při dochucování jídel je nutné dbát na to, abychom podpořili jejich charakteristickou chuť, nikoliv je pouze dochutili něčím obyčejným. Naše vývary takové rozhodně nejsou. A jaké tedy jsou? Na to se s námi pojďte podívat.

hrnec se zeleninou na vývar


Co je to bujón?

Slovo bujón, francouzsky bouillon, pochází od slova bouillir, tedy vařit. Toto označení se používá pro velmi silný vývar, který se obvykle připravuje pomalým vařením masa, kostí, zeleniny a dalších ingrediencí ve vodě se solí. Aby byl vývar kvalitní, měl by se vařit i několik hodin. Zelenina se do něj přidává jako poslední. Po uvaření se vývar většinou přecedí a dá se použít k přípravě omáček nebo polévek. Vývar je možné také konzervovat.


Historie

Bujón není vynález moderní doby, jak bychom si mohli myslet. Jeho historie sahá až do minulosti. Konkrétně již v roce 1772 vzal kapitán Cook na své cesty jakousi polévku v kostce, která byla připravena dlouhým vařením. Následně se z polévky odpařila voda, až vznikla pevná mazlavá hmota, která se dala dobře skladovat. O desítky let později s tímto polotovarem začaly experimentovat i potravinové společnosti.


Bujóny od J. K. FOODSnímek obrazovky 2020-02-04 v 9.36.12

Proč nakupovat právě u nás? Všechny bujóny a vývary vyrábíme sami podle vlastních receptů. Kvalita našich bujónů je prověřena tisíci odběrateli v oblasti veřejného stravování, jako jsou školy, školky, domovy důchodců a nemocnice. V těchto zařízeních se musí dodržovat vysoké standardy kvality, které naše vývary splňují.

U nás najdete širokou škálu bujónů od houbových, přes zeleninové až k masovým. Pečlivě kontrolujeme kvalitu všech ingrediencí používaných k výrobě bujónu, a tak v nich najdete jen ty nejlepší základní suroviny jako je vývar, zelenina, maso a koření. Použití našich bujónů při vaření je jednoduché a rychlé. Díky nim šetříte čas a přitom je jejich chuť velice intenzivní a silná.

Dobrý vývar hospodyňky považovaly a i dnes považují za vrchol kuchařského umění. Pokud mezi ně patříte i vy, a dáváte přednost poctivým předpřipraveným bujónům, jste u nás správně. Zakládáme si na prvotřídní kvalitě, a proto jsou naše vývary skvělou přísadou do polévek i omáček. Kromě vynikající a vyvážené chuti má vývar také posilující či dokonce léčivý účinek.