Zimní období přináší nejen krásy zasněžené krajiny a večerní pohodu u šálku čaje, ale také vyšší riziko nachlazení a snížené energie. Vhodně zvolené koření nám dokáže dodat hřejivý pocit zevnitř, posílit obranyschopnost a někdy i krásně provonět domov. Pojďme se podívat na ta nejúčinnější koření, která můžeme v zimě využít jak v kuchyni, tak pro zdraví.
Skořice
Skořice bývá považována za jeden z nejcharakterističtějších symbolů zimy, a to nejen díky své podmanivé vůni, ale také díky schopnosti navodit pocit tepla. Podporuje krevní oběh a působí antibakteriálně, což se během chladných měsíců hodí.
Její jemně nasládlá chuť se skvěle hodí do ovesných kaší, svařeného vína i dezertů. Mnoho lidí ji rovněž přidává do kávy či čaje, čímž si dopřejí lahodný a voňavý ranní rituál. Skořice navíc bývá spojována s regulací hladiny cukru v krvi, a tak může kromě hřejivého efektu přinést i určitý zdravotní benefit.
Kardamom
Kardamom je koření s jemně nasládlou a lehce citrusovou vůní, které je často využíváno v asijských kuchyních a v ájurvédě. Jeho účinky napomáhají dobrému trávení a mohou snižovat nepříjemné nadýmání. Kardamom navíc lehce prohřívá organismus a dokáže povzbudit tělo i mysl.
Ve formě tobolek jej stačí lehce nadrtit a můžete ho přidat do oblíbeného čaje, kávy nebo třeba do sladkého pečiva. Pokud rádi experimentujete, zkuste špetku kardamomu v ranní ovesné kaši – dodáte jí tak exotický nádech a navíc příjemně prohřejete tělo hned po ránu.
Hřebíček
Hřebíček je znám svými antiseptickými účinky, dříve se dokonce používal na zmírnění bolesti zubů. Mimoto je plný antioxidantů, které podporují naši imunitu. Pro zimní období je tedy jako stvořený, protože pomáhá bojovat proti virům a bakteriím, na které v tomto čase častěji narážíme.
Výtečně se hodí do klasického svařeného vína, grogu nebo punče a dokáže vdechnout zajímavý tón i některým masovým jídlům. Vzhledem k jeho intenzivní chuti však s ním zacházejte opatrně – pár kousků obvykle stačí.
Chilli papričky
Za hřejivý účinek chilli vděčíme látce zvané kapsaicin, jež zahřívá organismus a dokáže zrychlit metabolismus. Navíc podporuje uvolňování endorfinů, které nám mohou pomoci zlepšit náladu a zvládnout zimní chmury. Výhodou chilli je jeho široké uplatnění – hodí se do polévek, gulášů, omáček, ale i do čokoládových dezertů.
Pokud nejste zvyklí na příliš pálivé chutě, začněte s menším množstvím a postupně přidávejte, až najdete ideální rovnováhu mezi jemným štípnutím a skutečným ohněm.
Kurkuma
Kurkuma patří mezi nejvýraznější koření, a to nejen pro svou sytě žlutou barvu, ale také pro silné protizánětlivé účinky. Je spojována s podporou zdravého fungování jater a celkové imunity, proto se stále častěji objevuje v moderní kuchyni. Dokáže skvěle obohatit rýži, zeleninová jídla nebo asijská kari.
Oblíbeným zimním nápojem se stalo tzv. „zlaté mléko“, které se připravuje z teplého (často rostlinného) mléka, kurkumy a dalších druhů koření. Výsledkem je hřejivý nápoj s jemně kořeněnou chutí, který zahřeje tělo a potěší duši.
Badyán
Badyán neboli hvězdičkový anýz se pyšní krásným tvarem i charakteristickou anýzovou vůní s jemně nasládlým podtónem. Tradičně se přidává do perníkového koření nebo do svařeného vína, kde dokáže vykouzlit nezaměnitelnou chuť. Pro své antiseptické a uklidňující účinky bývá doporučován také při potížích s trávením a nachlazením.
Badyán navíc rozvoní váš domov okamžitě po ponoření do horké tekutiny, a tak dokáže vytvořit kouzelnou zimní atmosféru.
Pepř
Pepř patří k nejrozšířenějším kořením na světě a v našich kuchyních se s ním setkáváme takřka denně. V zimě je však dobré mít na paměti, že kromě dochucení jídla má také schopnost lehce prohřívat organismus a působí antibakteriálně. Černý pepř údajně napomáhá zlepšit vstřebávání kurkuminu (hlavní účinné látky v kurkumě), a tak se oba druhy koření často kombinují.
Ať už dáváte přednost jemně pikantní chuti bílého pepře nebo výraznější chuti pepře černého, nechte se inspirovat jeho širokým využitím v polévkách, marinádách či omáčkách. Dodáte tak pokrmům jiskru a podpoříte své zdraví.
Využití koření v zimním období není jen o tom dodat pokrmům chuť, ale i o zdraví a pocitu tepla. Nezapomínejte rovněž na vyváženou stravu, dostatek tekutin, odpočinek a pohyb na čerstvém vzduchu. Tím vším ještě více podpoříte svou imunitu a zvládnete zimní období v plné kondici.
Vyzkoušejte některá z výše zmíněných koření, inspirujte se novými recepty a udělejte si z vaření malý „hřejivý“ rituál. Dobrou chuť a pevné zdraví!