Léto je v plném proudu a s ním také dovolené a výlety. K těm neodmyslitelně patří kempování a hlavně vaření či opékání v přírodě. Sice to není žádná věda, my jsme si pro vás však připravili rady a tipy na to, jak a co vařit či opékat na ohni.
V čem donést potraviny
V horkém létě je občas velmi obtížné donést potraviny na místo určení v čerstvém a neponičeném stavu. Máme pro vás tedy pár tipů, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku.
- Vybírejte potraviny, které nepodléhají rychlé zkáze.
- I přes to, že jsou trošku těžší, dejte přednost raději konzervám.
- Maso naložte do oleje.
- Párky, salámy apod. vyndejte z plastových obalů a zabalte do více vrstev alobalu.
- Tekuté věci jako vajíčka a další, dejte do plastových lahviček (třeba od vitamínů) nebo do skleniček s víčkem.
- Sůl, koření či cukr nasypejte také nejlépe do plastových tub nebo skleniček.
Na co nesmíte zapomenout
Ať už jdete na vícedenní túru nebo jen na krátký výlet, vyplatí se naplánovat si, co s sebou budete k ohni potřebovat.
K nepostradatelnému vybavení, které vyřeší spoustu starostí a překážek, patří bezpochyby nůž. Nejlepší je nějaký multifunkční, který obsahuje například i otvírák na konzervy, pivo a další. Tak zabijete více much jednou ranou. Dále nezapomeňte na ešusy, ve kterých můžete přímo vařit, nebo k nim přiberte větší kotlík a ešusy pak použijte jako talíře a misky. Hodit se vám může i trojnožka na zavěšení kotlíku. Dále s sebou vezměte lžíce či další nerezové příbory, alobal, rukavice, ubrousky a hrnečky. Důležitý je také podpalovač na oheň a sirky či zapalovač.
A to nejdůležitější nakonec je voda. Té vezměte dostatek, jelikož ji budete potřebovat jak na pití, tak na vaření čajů, guláše či na uhašení ohně.
Pokud máte v batohu dostatek místa, pro lepší pohodlí si můžete vzít i židličky.
Rozdělání ohně
Jakmile dorazíte na místo, je čas rozdělat oheň. Nasbírejte dostatek malých suchých větviček na podpal a pro rychlejší zapálení použijte podpalovač. Na podpal doporučujeme použít větve jehličnanů. Jakmile se oheň trošku rozhoří, přiložte větší kusy suchého dřeva. Při vaření už ale větve jehličnanů nepoužívejte. Hoří příliš rychle a nemají dobrou výhřevnost.
Způsoby vaření v přírodě
Opékání na klacku
Stará dobrá a osvědčená klasika, to je opékání buřtů a párků na klacku. Klacek můžete buďto držet v ruce nebo opřít o horizontální klacek umístěný mezi dvě vidlice zapíchnuté vertikálně do země na dvou stranách ohniště. Na takovém horizontálním rožni pak můžete hravě upéct i celé kuře nebo na něj zavěsit kotlík. Pro opékání kuřete by měl mít klacek mezi vidlicemi dostatečnou délku, aby se s ním dalo pohodlně otáčet.
Vertikální opékání
Méně známější je vertikální opékání, kdy se na klacek napíchne párek nebo i kus masa a ten se pak zapíchne vertikálně k ohni do země. Jakmile je maso upečené z jedné strany, klacek se v zemi otočí a opéká se z další strany. Maso pečte nejprve tučnější stranou k ohni.
Pečení v popelu
Pečení v popelu je další klasická úprava jídla venku. Žhavý popel shrňte doprostřed ohniště v dostatečně tlusté vrstvě, vložte do něj jídlo a přikryjte tenčí vrstvou popela. Pokrm tak dostane specifickou vůni a chuť. Nejčastěji se takto připravují brambory, které se do ohně dávají celé ve slupce.
Pečení na kameni
Vyberte pěkný větší placatý kámen, který musí být hlavně suchý. Mokrý kámen by totiž mohl prasknout. Pokud nenajdete placatý kámen, můžete vzít i jiný a zahrabat ho do ohniště tak, aby horní strana byla co nejvíce vodorovně se zemí. Následně dejte do ohniště dřevo tak, jak jste zvyklí, a oheň zapalte. Jakmile bude v ohništi dostatek žhavého popela, rozhrňte ho kolem kamene. Ten následně omeťte a můžete začít péct. Před pečením můžete kámen ještě potřít mastnotou, aby se vám na něj maso nepřichytilo.
Teď už jen zbývá sbalit věci, jídlo a vyrazit do přírody. A nezapomeňte oheň před odchodem vždy uhasit!