Jak vařit s česnekem

Kdo by nemiloval česnek? Bezpochyby patří k nejoblíbenějším a chuťově nejpronikavějším ingrediencím v kuchyních celého širého světa. Lidstvo ho pěstuje a používá k dochucování všemožných druhů pokrmů již několik století, ne-li tisíciletí.

cesnek


V kuchyni každého správného kuchaře či kuchařky česnek určitě nemůže chybět. No a když není zrovna po ruce samotný plod, přichází na scénu česnek sušený. Jeho nespornou výhodou je to, že se nekazí, ušetří vám čas s loupáním, což je, přiznejme si, častokrát trošičku otravné, a vaše ruce také nebudou mít česnekovou příchuť ještě o pár dní později.

Druhy sušeného česneku
Sušený česnek má mnoho podob a tváří, máme například česnek mletý, granulovaný nebo černý. Existuje i mix soli a česneku, neboli sůl česneková.

Mletý česnek
Tento druh česneku používejte nejlépe k pokrmům, které se vaří pomaleji. Hodí se k pečenému či dušenému masu.

Granulovaný česnek
Granulovaný česnek je vaším záchrancem, pokud si hlídáte konzumaci sodíku. Skvěle se totiž hodí jako náhražka za sůl.

Česneková sůl
Česnekovou solí výborně dochutíte polévky, saláty nebo třeba grilované maso.

Černý česnek
Když česnek necháte zkvasit, zčerná a změní se i jeho textura a chuť. Jeho použití nezná mezí, zkuste ho do omáček, polévek, pomazánek, hodí se k masu nebo třeba i do koláčů.

No a co vy? Které druhy česneku používáte v kuchyni?