Koriandr, krásně zelená bylinka, kterou nejspíš znáte jako koření. Tato nenápadná rostlina byla známá již ve starověku a používala se do lahodných kořeněných vín, léčivých přípravků a také jako afrodiziakum. Její pěstování není nijak náročné a využít se dá úplně celá. Lidé ve světě nejčastěji používají klasický název koriandr, ale například v Severní Americe mu říkají ještě cilantro. Víte, jaký je mezi těmito slovy vlastně rozdíl?
Historie koriandru
Koriandr pěstovali již lidé ve starém Egyptě, kde sloužil jako obětní rostlina. Do Evropy tuto bylinu rozšířili až Řekové a Římané, kteří ji používali jak na vaření, tak do různých léčiv. Římané do listů koriandru balili maso a jiné potraviny, aby vydržely déle čerstvé. Koriandr byl také považován za silné afrodiziakum a vyráběl se z něj nápoj lásky.
Jak rostlina vypadá
Koriandr setý může dorůst až do velikosti jednoho metru a jedná se o jednoletou rostlinu. Roste volně ve Středomoří, má drobné bílé květy a kulatá hnědá semena. Ve spodní části jsou listy koriandru trojcípé a nahoře se dělí v čárkovité úkrojky.
Cilantro a jeho chuť
Cilantro v překladu znamená koriandr. Tak kde je tedy rozdíl? Pokud lidé v Severní Americe řeknou slovo cilantro, myslí tím čerstvý zelený koriandr. Jeho chuť může připomínat citrusy, pepř a někomu chutná také jako mýdlo. Proto lidé nemají čerstvý koriandr příliš v oblibě. Pokud však patříte mezi jeho milovníky a chcete si ho uchovat dlouho čerstvý, neváhejte ho zmrazit. Sušené lístky koriandru se většinou nepoužívají.
Použití v kuchyni
Koriandr v čerstvém stavu nejčastěji používají lidé v Asii a Mexiku, kde nesmí chybět v žádné polévce či vývaru. Bez koriandru se neobejde ani žádná salsa, salát, čatní nebo guacamole. V Evropě je nahrazován spíše petrželí. Listy koriandru používejte vždy až na konci vaření, jinak by ztratily svou typickou chuť a aroma.
Koriandr a jeho chuť
Pokud se ve světě řekne slovo coriander (koriandr), většina lidí si představí semena v celku nebo mletá. Plody koriandru se sklízí, jakmile jsou hnědé, a následně se praží na pánvi. Jeho chuť je také jemně citrusová s podtóny pepře.
Použití v kuchyni
Koriandr nesmí chybět především v indické kuchyni, kde je důležitou složkou kari nebo garam masaly. V Evropě je používaný nejčastěji k dochucování různých zeleninových pokrmů, dušených jídel, pokrmů z vepřového, hovězího, jehněčího i rybího masa. Vhodný je i do omáček, polévek, paštik a likérů. Nebojte se ho použít také k dochucení zákusků, dortů, chleba, pečiva a podobně.
Fantazii chutí se meze nekladou!