Medvědí česnek je neodmyslitelně hitem jarních receptů. Jeho využití je rozmanité, od kuchyně až po medicínu. Zpracovat můžete jak čerstvé lístky, tak i medvědí česnek sušený. Už naši předkové si dobře uvědomovali pozitivní účinky tohoto zeleného zázraku a nejenom oni!
Historie
Tato bylinka získala jméno podle skutečných šelem. Medvědi jej vyhledávají po probuzení z dlouhého zimního spánku. Na základě toho získal své jméno už od starých Germánů, kteří tak věřili, že jeho konzumací do nich přechází síla medvěda.
Archeologové si dokonce všimli, že se medvědí česnek vyskytuje v původních místech osídlení Slovanů. Je to údajně z důvodu, že si dobře uvědomovali léčivé účinky této bylinky, a proto ji pěstovali. V minulosti se dokonce šťava z medvědího česneku používala jako dezinfekce v domácnosti a také jako domácí hmyzí repelent. Předkové jednoduše věděli, co je dobré.
K čemu je medvědí česnek vlastně dobrý?
Jeho vlastnosti jsou podobné těm od klasického paličkového česneku, s tím rozdílem, že je mnohem léčivější. Obsahuje vitamín C a také hořčiny, které podporují trávení. Má silně protiplísňové účinky, zvyšuje imunitu, snižuje krevní tlak a napomáhá detoxikaci.
Je rovněž bohatý na silice, minerální látky a látky snižující hladinu cukru v krvi. Mimo jiné obsahuje fruktózu, bílkoviny a chlorofyl. Člověk si řekne, jak je matka příroda mocná a dokáže ukrýt tolik blahodárných vlastností do jedné malé rostlinky.
Medvědí česnek se rovněž využívá v kosmetice a je skvělý pro omlazovací kúry, může léčit chronické choroby kůže a pomáhá s odstraněním škodlivých látek. Doma si můžete z medvědího česneku připravit tinkturu, která podporuje paměť, či kapky, které jsou výborné na snížení krevního tlaku a pročištění žaludku.
Co z něj připravit?
A teď na chvíli něco pro mlsné jazýčky. Medvědí česnek lze hojně využít také v kuchyni. Můžete si doma připravit chutné pesto. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí vám rozmixovat medvědí česnek s dobrým olejem, dochutit solí a citronovou šťávou. Fantazii se však meze nekladou, a proto můžete být kreativní. Přidáním semínek, tvrdého sýra nebo oříšků nemůžete nic pokazit a vaše pesto bude o to chutnější.
Další možností zpracování je máslo, které necháte změknout a následně rozmixujete společně s medvědím česnekem. Pro lepší chuť přidejte trochu soli. Hotové máslo zabalte do potravinářské folie do válečku a nechte ztuhnout v lednici. A hned máte nápad na chutnou snídani.
Pokud neholdujete máslu ani pestu, můžete si připravit pyré nebo omáčku. Jako pyré lze zapracovat do libovolné polévky nebo krému. Nezapomeňte, že medvědí česnek je odvážný bojovník a postupem sezóny mění svou sílu. Je dobré po přidávání do omáček či polévek postupně ochutnávat, aby vás nezaskočila jeho intenzita.
Sušený medvědí česnek
Pokud jste nestihli sezónu, nemusíte zoufat. Tento poklad si můžete domů pořídit také v sušeném stavu. A co následně s ním? Můžete si připravit vlastní koření, které je vhodné na dochucení masa či ryb. Další možností je směs smíchat s olejem a následně s ní potírat maso při grilování. O kulinářský zážitek tak máte hned postaráno.
Pro směs vám postačí sušený česnek, mořská sůl, chilli papričky, popřípadě další sušené bylinky dle libosti, například sušená petrželka. Sušený medvědí česnek můžete využít také do salátů či nádivek. Způsobů je mnoho a vše záleží na šikovnosti kuchaře a preferencích chuťových pohárků. Nezbývá než říci: Dobrou chuť!