Blahodárné účinky hub si uvědomovali už před 30 tisíci lety naši předkové. Staří Římané je často zařazovali do svého jídelníčku a vyráběli z nich různá léčiva. I když vás možná odradí jejich slizký povrch nebo neradi ztrácíte čas hledáním hub v lese, některé si naši pozornost jistě zaslouží. Svými zdravotními benefity totiž předčí i většinu ovoce a zeleniny. Pokud zvolíte sušené houby od Kostery, odpadají také starosti se sběrem a přípravou. Pozornost byste měli věnovat zejména hlívě ústřičné, jidášovu uchu a liškám.
Hlíva ústřičná - královna našeho zdraví
Hlíva ústřičná je často označována jako královna hub. Její pojmenování vychází ze zbarvení klobouku, které připomíná barvu ústřic. Už po staletí se používá v čínské medicíně a asijské kuchyni. Má výbornou chuť, takže ji nebudete mít problém zařadit do jídel. Navíc obsahuje mnoho prospěšných látek. Zejména bohatý koktejl vitamínů B, C, D a K a z minerálů selen, měď, draslík, zinek, fosfor, železo a hořčík.
Díky tomu jsou její dopady na naše zdraví opravdu výjimečné, protože:
- snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
- posiluje imunitu a pevné zdraví,
- má antioxidační účinky a zpomaluje stárnutí,
- zvyšuje tvorbu červených krvinek,
- snižuje krevní tlak,
- působí proti bakteriím, plísním a virům,
- je vhodná na bradavice a kožní onemocnění,
- podporuje hubnutí.
Každý si zkrátka najde důvod, proč ji ve svém jídelníčku neopomenout. Sušená hlíva ústřičná skvěle chutná v salátech, polévkách, těstovinách nebo smetanových omáčkách. Praktické je využít ji v různých kořenicích směsích, které jednoduše přidáte do pokrmů. Například v podobě směsi na zvěřinu, kuře a kari.
Jidášovo ucho - inspirace z asijské kuchyně
I tuto houbu si už před staletími oblíbili Číňané. Pojmenovali ji “muer”, v překladu dřevnatá ouška. Ale z čeho vychází její české jméno? Podle legendy ji nalezli na stromě, na kterém se po své zradě Ježíše Krista oběsil biblický Jidáš. Ke kmenu mu přirostlo ucho a odtud tedy odvozeně Jidášovo ucho. Tato houba obsahuje beta karoten, vitamíny B, draslík, vápník, fosfor, hořčík sodík a železo.
Má mnoho pozitivních účinků na zdraví, například:
- stimuluje imunitní systém a posiluje organismus,
- zlepšuje psychický stav,
- snižuje vysoký krevní tlak,
- má výrazné antioxidační účinky,
- doporučuje se při vyčerpanosti organismu a je oblíbená zejména po těžkých porodech,
- zabraňuje kornatění cév a trombóze,
- je prevencí infarktu myokardu,
- léčí problémy trávicího traktu,
- snižuje hladinu cholesterolu a cukrů,
- regeneruje játra, slinivku a ledviny.
V sušené podobě můžete s jidášovým uchem zacházet podobně jako třeba s hřibem pravým. Nemá příliš výraznou chuť a vůni, takže ho můžete dle vlastní fantazie přidat do téměř každého slaného jídla. Nabízí se například rizota či polévky. Inspiraci přináší i asijský kontinent, kde jej na wok pánvi míchají se zeleninou, tofu a oříšky.
Lišky - rozveselí v chmurném podzimu
Připomínají liščí srst a odtud také jejich jméno. Poprvé se s nimi setkáváme v písemných zmínkách z 16. století a velmi rychle si našly cestu na stůl francouzské šlechty. Díky insekticidním látkám odpuzují hmyz a jsou odolné proti červivosti. Kromě vysokého obsahu vitaminů C a D2 v sobě skrývají hormon štěstí serotonin.
Mezi hlavní benefity patří:
- antioxidační účinky,
- posílení imunity,
- podpora tvorby kostí,
- prevence před některými typy rakoviny,
- přírodní léčba depresí.
Lišky jsou v gastronomii velmi ceněny pro své výrazné aroma, které se rozvine zejména ve smetanových a mléčných omáčkách či polévkách. Své uplatnění ale najdou také v rizotech, těstovinách nebo slaných koláčích. Tak je neváhejte přidat, je to opravdu gurmánský zážitek!