Asi každý, kdo se jen trochu zajímá o vaření, odpoví na otázku, jaké je nejdražší koření na světě: šafrán. Ne každý ho ale má doma a pravidelně používá. Možná pro jeho vyšší cenu, možná i proto, že se v naší kuchyni vlastně recepty se šafránem moc nevyskytují.
Co je vlastně šafrán?
Jde o blizny květů Šafránu setého (Crocus sativus), která roste hlavně v Malé Asii a ve středomoří. A protože každý květ má dvě až tři takové blizny, trvá opravdu dlouho, než se nasbírá i pouhý jeden kilogram. Představte si, že se musíte ohnout k 150.000 až 200.000 rostlinám a opatrně sebrat drahocenný poklad.
Celá sklizeň navíc nejde nijak zautomatizovat, takže vše probíhá poctivou ruční prací sběračů. Takový šikovný sběrač dokáže za den nasbírat okolo 50 až 70 gramů koření.
Cena šafránu
Právě proto, že těch 70 gramů musí pokrýt náklady na sběrače, následné zpracování, distribuci a zisk všech prodejců, může jeden kilogram šafránu stát desítky tisíc korun. V roce 2015 se například na světových trzích prodával kilogram šafránu za 2868 dolarů, což je asi 68000 korun. Takže šafrán se spíše prodává na gramy. 100 až 350 korun za jeden gram koření, to je jeho běžná cena. Při vaření se tedy nesype z pytlíku jako dejme tomu obyčejný kmín, ale počítají se jednotlivé kousky.
Není na světě bylina, aby na něco nebyla
To je správné pořekadlo, a platí i o šafránu. Kromě vaření a pečení se totiž šafrán používá i při léčení různých obtíží. Nasazuje se při problémech s játry, s očima, při dně a astmatu. Působí i proti křečím, takže při bolestivých menstruacích, nebo při žaludečních křečích má dobré výsledky. Umí zvednout hladinu serotoninu a následně dopaminu v těle. Tyto „hormony štěstí“ pak pozitivně ovlivňují náladu pacientů, trpících depresemi. Nicméně pozor na vyšší dávky šafránu, které mohou působit opojně a způsobovat nevolnost, potíže s dýcháním a v extrémních případech i smrt.