Polotovary pro snadné a rychlé vaření

Polotovary mohou náš jídelníček rozšířit a zpestřit. Do určité míry nám usnadňují práci v kuchyni, jelikož je jejich příprava rychlá a nenáročná. Často se pro nás stávají praktickými a nepostradatelnými pomocníky. Pojďme si o polotovarech říct více!

polotovary_uvod

Asi každému se někdy nečekaně změnily plány a na uvaření jídla prostě nebyl dostatek času. Rychlé jídlo však nemusí být pouze z fastfoodů. Skvělým řešením mohou být polotovary. Jídla z nich jsou jednoduchá, rychlá a často také poměrně levná. Naše polotovary vyrábíme z těch nejkvalitnějších surovin a bez zbytečné chemie navíc.

Druhy a rozdělení polotovarů

Polotovary nazýváme jinak také “pohotové potraviny” nebo konvenience, což znamená v překladu pohodlí nebo snadnost.

Suchépolotovary_suche

  • Omáčky
  • Těsta
  • Kaše
  • Směsi na pečení
  • Polévky


Masnépolotovary_masne

  • Mražené - rybí prsty apod.
  • Chlazené - marinovaná masa 

Bezmasépolotovary_bezmase

  • Mražené - knedlíky, obalovaný sýr spod.
  • Chlazené - těsto

 

Jaké polotovary vybírat?

Při nákupu polotovarů se zaměřujeme na celkový vzhled výrobků a také na to, zda nám vyhovuje jejich technologické zpracování. Dále se soustředíme na složení uvedené na obalu produktu. Výrobek by neměl obsahovat příliš umělých dochucovadel, konzervačních látek, barviv a zvýrazňovačů chuti.

Při nákupu polotovarů je důležité také to, zda kupujeme výrobky mražené, chlazené nebo suché.

Mražené polotovary

Mražené polotovary je nejlepší přenášet v termo tašce, a to zejména v letních měsících. Po přinesení domů mražené výrobky ihned ukládáme do mrazáku.

Suché polotovary

U suchých polotovarů si hlídáme možné poškození obalu a jejich trvanlivost.

U polotovarů platí heslo - čím jednodušší, tím lepší. To znamená, že je lepší vybírat samostatné části polotovarů. Na mysli máme například přílohy, jako bramborovou kaši, těstoviny, rýži apod. nebo i různé směsi na knedlíky slané i sladké, karbanátky či bramboráky.

Jakmile se polotovary naučíme vybírat, není důvod je nepoužívat. Naše polotovary jsou navíc bez zbytečné chemie. Vždy se hodí mít po ruce kvalitní polotovar, když není čas na přípravu z čerstvých surovin. Pro rychlou přípravu doporučujeme například polévky, různé omáčky a šťávy, těstoviny, sušenou zeleninu a další.