Sladké pečení - praktické rady a tipy

Milujete sladké a pečete rádi? Pak jste tady správně! Každý, kdo rád peče,by měl znát ty správné “fígle”, jak si při sladkém pečení poradit se základními surovinami, kuchyňskými pomocníky i těstem. Připravili jsme pro vás praktické rady a tipy, aby byl výsledek co nejlepší.

sladké pečení


Kvalitní ingredience

Základem každého pečení jsou bezpochyby kvalitní suroviny. Výsledek pečení pak bude dokonalý. Nejdůležitější je samozřejmě kvalitní mouka. Dále nezapomeňte na koření, které dodá pečivu tu správnou a výraznou chuť, nesmí chybět ani kvalitní ořechy či vynikající sušené ovoce.

Základní ingredience

Umět pracovat se základními surovinami pro sladké pečení je velmi důležité. Připravili jsme pro vás pár rad, jak správně ušlehat sníh nebo co dělat, když zapomenete vytáhnout máslo z lednice a další.

VejceVejce

Vejce jsou základním pojivem všech ingrediencí v těstě a zlepšují jeho chuť. Co když Vám ale vejce došla? Stačí vzít 1 prášek do pečiva (bez mouky), smíchat s 1 lžící vody, 1 lžící octa nebo ½ lžící oleje a ½ lžící vody. Takto nahradíte 2 vejce.

Máme tip také pro perfektní sníh. Vejce vyndejte z lednice o něco dříve, aby nebyla studená a při šlehání přidejte špetku soli. Pokud bude bílku málo, přidejte lžičku teplé vody nebo trochu citronové šťávy a rázem bude sněhu více.

 

Mouka

Mouka

Mouka je při pečení, stejně jako vejce, nepostradatelnou surovinou. Naše rada zní, mouku před pečením vždy prosejte. Bude více nadýchaná a zbavíte jí tak nečistot.

 

 

 
MásloMáslo

Máslo je nejčastěji používaný tuk při pečení. Nejlepší je vytáhnout ho z lednice alespoň 30 minut před pečením. Co když jste na něj ale zapomněli nebo půl hodinu navíc nemáte? Měknutí másla urychlíte tak, že ho nakrájíte na menší kousky. Můžete ho také rozválet v alobalu, mírně rozmačkat v mikrotenovém sáčku nebo nastrouhat nahrubo. 

 

Hnědý cukr
Cukr

Cukr dodává pečivu tu správnou chuť a křehkost. Nejčastěji se používá cukr krupicový nebo moučkový, jelikož se snadněji rozpouští. Aby bylo těsto rovnoměrně sladké doporučujeme krystalový nebo krupicový cukr rozpustit v troše vlažného mléka a to pak nalít do těsta.

 

 


Droždí a kynuté těstoDroždí

Pečete rádi kynuté pečivo a sladké dobroty? Máme pro vás pár tipů, jak s droždím a kynutým těstem zacházet.

  • Do droždí či kvásku nikdy nedávejte máslo ani sůl. Výrazně by se zpomalilo kynutí.
  • Kynuté těsto nemá rádo chlad. Proto by ingredience na jeho přípravu neměly být přímo z lednice. Měly by mít stejnou, nejlépe pokojovou teplotu.
  • Droždí velmi rádo vysychá. Pokud vám po pečení nějaké zbylo, zabalte ho do vlhkého papíru nebo plátna.
  • Pokud vám droždí zbylo opravdu hodně, můžete ho na delší dobu zamrazit.



Všeobecné rady a tipy

  • Nemáte váhu? Nevadí! Trochu si započítáme a je to. Mírně vrchovatá polévková lžíce mouky váží asi 15 g. Moučkový cukr je však těžší, takže taková lžíce váží přibližně 20 g. Kousek másla, velký jako vejce, váží asi 50 g.
  • Peče vám trouba příliš zprudka? Dejte pod plech nebo pekáč další plech otočený dnem vzhůru.
  • Těsto, ve kterém je sníh, nikdy nelijte na plech nebo do formy z výšky. Ztratilo by svou nadýchanost.
  • Do čokoládového těsta v bábovce přidejte oříškový krém, nebude pak suché.
  • Horký pudink posypejte na povrchu práškovým cukrem. Zůstane měkký, krémový a bude bez škraloupu.
  • Dobroty z listového těsta nezapomeňte před pečením na povrchu propíchat vidličkou. Budou krásně nadýchané.

 
Doufáme, že teď už pro vás bude sladké pečení hračka!