Sušené houby - poklad české kuchyně

Houby jsme si oblíbili hlavně díky jejich osobité chuti a vůni. Zpestřují nám jídelníček, jelikož se dají konzumovat na mnoho různých způsobů. Samostatně jako smaženice nebo jsou součástí různých pokrmů a kulinářských lahůdek. Pro naše tělo jsou navíc velmi prospěšné, a proto je dobré mít v zásobě houby sušené. Pojďme se tedy podívat na to, v čem jsou houby tak unikátní.

Sušené houby a houby na sušení

 

Jaké prospěšné látky houby obsahují

Houby jsou vitamínovou a minerální bombou. Konzumovat je mohou také vegetariáni a vegani. Co všechno tedy houby obsahují?

  • Vitamíny řady B
    Jedná se hlavně o kyselinu pantotenovou, niacin a riboflavin. Tyto vitamíny pomáhají tělu se správným chodem metabolismu, podporují tvorbu krvinek a nervovou tkáň.

  • Vitamin D
    Tento vitamín je důležitý pro regulaci vápníku v organismu a pro správnou funkci imunitního systému. Velké množství vitamínu D obsahují žampiony, které jsou při pěstování vystavené UV záření.

  • Minerály
    V houbách najdeme velké množství mědi, selenu a draslíku. Měď je důležitá pro správné fungování imunitního systému a pro tvorbu červených krvinek. Selen chrání naše tělo před volnými radikály, které způsobují například rakovinu nebo stárnutí organismu. Draslík podporuje správnou funkci srdce, svalů a nervové tkáně.

  • Beta-glukany
    Pomáhají zlepšovat metabolismus tuků a cukrů, přispívají k odolnosti proti alergiím a zlepšují funkci imunitního systému.

  • Bílkoviny
    Jsou to základní látky téměř všech organismů. V lidském těle zastávají veškeré důležité funkce, od stavebních prvků až po hormonální regulace.


Konzumace bez výčiteksusene_houby-05

Houby neobsahují prakticky žádné tuky. Konzumovat je tedy mohou i lidé se zvýšeným cholesterolem a vhodné jsou také do redukčního jídelníčku. Při hubnutí jsou velmi oblíbené, jelikož jejich energetická hodnota činí pouhých 149 kJ (100 g).

J.K.FOOD vybírá jen ty nejkvalitnější houby

Výkupem a zpracováním hub se zabýváme již více než 20 let. Kvalita a nezávadnost je pro nás na prvním místě. Jakékoliv plísně, nečistoty nebo živočichové přes náš přísný a pečlivý výběr neprojdou. 


Působí u nás specialisté s mykologickými zkouškami

Všichni naši specialisté mají mykologické zkoušky, což zaručuje jejich dokonalou znalost hub. Co se týká hub lesních, tak v naší nabídce najdete výhradně ty z České republiky. Jejich kvalita je vždy na nejvyšší úrovni.

susene_houby-06
Kde se sušené houby používají

Sušené houby jsou ideálním pomocníkem při přípravě pokrmů. Používají se především k dochucení jídel a propůjčení houbového aroma. Houby se dají připravit na mnoho různých způsobů a jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Přidat je můžeme například do polévek (do kulajdy či bramboračky), do rizota, houbové omáčky, pod dušené maso a do mnoha dalších chutných jídel. Sušené houby doporučujeme před vařením namočit do vody. Zvětší svůj objem a opět změknou.