Houby jsme si oblíbili hlavně díky jejich osobité chuti a vůni. Zpestřují nám jídelníček, jelikož se dají konzumovat na mnoho různých způsobů. Samostatně jako smaženice nebo jsou součástí různých pokrmů a kulinářských lahůdek. Pro naše tělo jsou navíc velmi prospěšné, a proto je dobré mít v zásobě houby sušené. Pojďme se tedy podívat na to, v čem jsou houby tak unikátní.
Jaké prospěšné látky houby obsahují
Houby jsou vitamínovou a minerální bombou. Konzumovat je mohou také vegetariáni a vegani. Co všechno tedy houby obsahují?
- Vitamíny řady B
Jedná se hlavně o kyselinu pantotenovou, niacin a riboflavin. Tyto vitamíny pomáhají tělu se správným chodem metabolismu, podporují tvorbu krvinek a nervovou tkáň. - Vitamin D
Tento vitamín je důležitý pro regulaci vápníku v organismu a pro správnou funkci imunitního systému. Velké množství vitamínu D obsahují žampiony, které jsou při pěstování vystavené UV záření. - Minerály
V houbách najdeme velké množství mědi, selenu a draslíku. Měď je důležitá pro správné fungování imunitního systému a pro tvorbu červených krvinek. Selen chrání naše tělo před volnými radikály, které způsobují například rakovinu nebo stárnutí organismu. Draslík podporuje správnou funkci srdce, svalů a nervové tkáně. - Beta-glukany
Pomáhají zlepšovat metabolismus tuků a cukrů, přispívají k odolnosti proti alergiím a zlepšují funkci imunitního systému. - Bílkoviny
Jsou to základní látky téměř všech organismů. V lidském těle zastávají veškeré důležité funkce, od stavebních prvků až po hormonální regulace.
Konzumace bez výčitek
Houby neobsahují prakticky žádné tuky. Konzumovat je tedy mohou i lidé se zvýšeným cholesterolem a vhodné jsou také do redukčního jídelníčku. Při hubnutí jsou velmi oblíbené, jelikož jejich energetická hodnota činí pouhých 149 kJ (100 g).
J.K.FOOD vybírá jen ty nejkvalitnější houby
Výkupem a zpracováním hub se zabýváme již více než 20 let. Kvalita a nezávadnost je pro nás na prvním místě. Jakékoliv plísně, nečistoty nebo živočichové přes náš přísný a pečlivý výběr neprojdou.
Působí u nás specialisté s mykologickými zkouškami
Všichni naši specialisté mají mykologické zkoušky, což zaručuje jejich dokonalou znalost hub. Co se týká hub lesních, tak v naší nabídce najdete výhradně ty z České republiky. Jejich kvalita je vždy na nejvyšší úrovni.
Kde se sušené houby používají
Sušené houby jsou ideálním pomocníkem při přípravě pokrmů. Používají se především k dochucení jídel a propůjčení houbového aroma. Houby se dají připravit na mnoho různých způsobů a jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Přidat je můžeme například do polévek (do kulajdy či bramboračky), do rizota, houbové omáčky, pod dušené maso a do mnoha dalších chutných jídel. Sušené houby doporučujeme před vařením namočit do vody. Zvětší svůj objem a opět změknou.