Velikonoce bez beránka nebo mazance si většina z nás nedovede ani představit. Tato jídla neodmyslitelně patří mezi české tradice a recepty na ně se často dědí z generace na generaci. Příprava množství velikonočních pochoutek je ale náročná. Přinášíme vám rady a tipy na to, jak si pečení a vaření na Velikonoce co nejvíce zjednodušit. Pojďme na to!
Tipy pro snadnější velikonoční pečení
- První rada zní, pokud je to možné, vařte a pečte velikonoční pochoutky alespoň den předem. Na Velikonoční pondělí se tak vyhnete stresu a můžete si v klidu a pohodě užít společné chvíle s rodinou a přáteli.
- Velikonoční recepty vybírejte nejlépe týden i dva předem. Budete tak mít dostatek času na přípravu seznamu potravin, které budete potřebovat. Pokud by vám i přes to něco chybělo, zbyde vám čas ingredience dokoupit.
- Večer před vařením a pečením si nachystejte recepty. Všechny ingredience, které nemusí být v lednici, vytáhněte a rozdělte na kuchyňskou linku či stůl podle jednotlivých receptů. Dále si připravte potřebné hrnce, pánve, misky, formy, odměrky a další. Recepty můžete uspořádat také podle doby přípravy od těch, které se připravují nejdéle, po ty jednodušší.
- Používejte roboty a spotřebiče, které vám velmi usnadní práci. Pokud žádné nemáte, zkuste si je půjčit od rodiny či přátel nebo vyberte jednodušší recept.
- Do přípravy velikonočních dobrot zapojte pomocníky. Rodina i přátelé většinou rádi pomohou s drobnostmi, které se musí na poslední chvíli dodělat.
Velikonoční ingredience
Velikonočních receptů je opravdu mnoho. Tradičně se peče beránek, mazanec, jidáše, trhanec či mrkvový dort na mnoho různých způsobů. Máme však typické ingredience, které by ve velikonočních receptech neměly chybět. Pojďme se podívat, které to jsou!
Droždí
Mnoho velikonočních dobrot je z kynutého těsta. To by samozřejmě nešlo připravit bez droždí. Dnes můžete pořídit droždí čerstvé i sušené.
Mouka
Jednou z hlavních ingrediencí ve velikonočních receptech je také mouka. Před použitím ji dobře prosejte. Zbavíte ji tak nečistot, nadlehčíte a povzbudíte k lepšímu kynutí.
Vejce
Vejce drží všechno pohromadě, a proto jsou nepostradatelnou ingrediencí při pečení. Pomáhají sypkým surovinám, aby se dobře propojily v hladkou a konzistentní hmotu.
Rozinky, mandle a muškátový oříšek
Rozinky a mandle by neměly chybět v tradičním velikonočním mazanci, který se zadělává na Bílou sobotu. Do mazance se často přidává také špetka muškátového oříšku. Rozinky se dále používají v receptu na trhanec a mandle můžete přidat i do velikonočního beránka. Fantazii se meze nekladou.
Citronová kůra
Méně známější, ale přesto výborné, jsou velikonoční drchanice. Tímto smaženým sladkým pečivem se kdysi slavil konec masopustu a návrat jara. V receptu nesmí chybět osvěžující citronová kůra.
Pažitka
Na Velikonoce často připravujeme různé nádivky z masa i bez masa, špenátu či kopřiv a chybět by neměla ani pažitka, která jídlu dodá tu správnou jarní chuť a barvu.
Přejeme Vám krásné Velikonoce a bohatou pomlázku!